[:bg]Мъжкото хоро в Калофер се цели в списъка на ЮНЕСКО[:]

0
1065
Снимка: Balkanregion/Creative Commons

[:bg]

Снимка: Balkanregion/Creative Commons

Мъжкото хоро в Калофер се провежда от повече от 150 години и е сред символ на града В навечерието на Йордановден мъжете от Калофер изграждат бент на Черковския мост между църквата „Свети Архангел Михаил“ и храма на манастира „Въведение Богородично“, пише marica.bg.

Всяка година в ранното утро на Богоявление група мъже облечени в местни носии влизат в ледените водите на Тунджа и изиграват хоро докато пеят народни песни. След празнична църковна служба и освещаване на водата, свещеникът хвърля Светия кръст в реката. Този, който извади пръв кръста го очаква късмет и благоденствие.

Хорото събира стотици младежи, мъже и деца от Калофер, гости от България и чужбина. В последното отбелязване на традицията се включиха близо 200 мъже.

Тази година мъжкото хоро в Калофер кандидатства за списъка на Живите съкровища на ЮНЕСКО. Кметът на Калофер Румен Стоянов, който от 15 години организира празненствата, изрази своята увереност пред медията marica.bg, разказвайки, че ритуалът отговаря на всичките изисквания на Световната организация за културно наследство. Г-н Стоянов подчертава, че вписването на мъжкото хоро в списъка на ЮНЕСКО ще спомогне за издигане на имиджа на България и ще бъде принос на страната ни към световната съкровищница на традициите.

Източници: marica.bg; vesti.bg

Радостина Ивчева[:]