Надеждите за спиране на сраженията в Судан рухват

0
106
Източник : Washington Times

Тежка стрелба и тътенът на военни самолети разрушиха плановете за прекратяване на бойните действия в суданската столица Хартум, което трябваше да започне в 18:00 ч.
Сраженията се водят около щаба на армията до летището в центъра на града, който е заобиколен от жилищни райони.
Двамата съперничещи си генерали, които са в основата на конфликта, се бяха договорили за 24-часова хуманитарна пауза.

Близо 200 души общо са жертви на боевете, които започнаха в събота.
Жителите нямат достатъчно провизии, тъй като сблъсъците между армията и паравоенната групировка „Сили за бърза подкрепа“ продължават.
Във вторник говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш заяви: „Сраженията в Судан, включително в Хартум и на различни други места, продължават. Няма признаци за реално намаляване на сраженията.“

По-рано през деня жена, живееща в Хартум, заяви пред Би Би Си, че в дома ѝ вече не е останала питейна вода.
Дуа Тарик каза, че е останала само една бутилка, която е запазила за двегодишното си дете, тъй като семейството ѝ се е натъпкало в „малък коридор“, за да избегне стрелбата.
„Повечето от загиналите хора са били застигнати в домовете си от случайни куршуми и ракети, така че е по-добре да се избягват открити места в къщата“ като прозорците, каза г-жа Тарик.

Половин час преди да започне прекратяването на стрелбата, жителите на Хартум бяха шокирани да чуят, че три деца – братя, живеещи в източната част на града – са били убити при бомбардировка.

Жителите прекъснали мюсюлманския пост Рамазан малко след 18:00 ч. местно време под звуците на стрелба, а очевидци от Бахри, в северната част на града, казали, че над тях прелитат самолети.

Дори сраженията да утихнат през следващите 24 часа, това едва ли ще е достатъчно време цивилните да потърсят помощ, тъй като според Червения кръст здравната система е на ръба на колапса.
Групата за оказване на помощ заяви, че е получила множество обаждания за помощ от хора, блокирани в домовете си в града, чието население се оценява на 10 милиона души, като повечето от тях се борят да се справят без електричество.

Сражения се водят и на други места в Судан, включително в Дарфур на запад.
Те се водят между армейски части, лоялни на фактическия лидер генерал Абдел Фатах ал-Бурхан и отряда„Сили за бърза подкрепа“ – известна паравоенна сила, командвана от заместник-лидера на Судан Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемедти.