[:bg]Най-четените новини в UNA News Bulgaria през 2016 година[:]

[:bg]

През 2016 година екипът на UNA News Bulgaria отразяваше новини свързани с дейността на ООН и други международни организации и проследи развитието на младежки сектор в страната и по света. Ето кои бяха 10-те най-четените новини според читателите на нашата младежка онлайн медия:

10. Мнението на българските младежи представено в Общото събрание на ООН 

На 4 октомври младежките делегати на България към ООН Александра Мирчева и Ива Цолова отправиха изявление в Трети комитет (социални, хуманитарни и културни въпроси) на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН.

Делегатите представиха резултатите от проведената от тях анкета сред българските младежи и апелираха за младежко включване в процеса на взимане на решения. Те поставиха акцент върху необходимостта от качествено образование, използване на новите технологии и социалното предприемачество, като инструменти за справяне с младежката безработица и приобщаване на социално уязвими групи. Също така, младежките делегати на България акцентираха върху ключовата роля на младите хора в изпълнението на Целите за устойчиво развитие.

Повече за работното посещение на младежките делегати на България към ООН Александра Мирчева и Ива Цолова може да прочетете тук.

9. 50 години Програма за развитие на ООН 

На 24 февруари 2016 г. се навършиха 50 години от създаването на Програмата на ООН за развитие (ПРООН). Организацията за развитие от семейството на ООН работи за намаляване на бедността, овластяване на жените, създаване на работни места, опазване на околната среда в почти 170-те страни, в които оперира.

Повече за дейността на UNDP по света и в България през последния половин век може да прочетете тук.

8. Да насърчим младите, за да създадат устойчива промяна в света

Всяка година на 12 август светът отбелязва Международния ден на младежта. Тази година – първата, след приемането на Целите за устойчиво развитие, темата на отбелязването на Деня бе: Пътят до 2030: Изкореняване на бедността и постигане на устойчиво производство и потребление.

„Насърчавам всички млади хора да се включат в развитието на Целите и да изискват действия от своите правителства“, заяви Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун.

Цялото изявление на Генералния секретар по случай Международния ден на младежта може да прочетете тук.

7. Визия на Ирина Бокова за ООН: Мир, устойчивост и достойнство

Ирина Бокова бе номинирана от българското правителство за поста Генерален секретар на ООН на 11 февруари 2016 г. През септември правителството обяви подкрепата си за друг кандидат, но процедурата не включва механизъм за официално оттегляне на кандидатура от номиниращата държава. Това може да направи единствено самият кандидат. Ирина Бокова взе решение да не оттегля номинацията си за най-висшия пост в ООН и остана в надпреварата до избирането на Антонио Гутиереш.

Цялата визия на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН може да прочетете тук.

Всички визии на кандидатите за Генерален секретар на ООН може да намерите в превод на български език в сайта на UNA News Bulgaria.

6. Илина Мутафчиева – номинация за председател на Национален младежки форум 

Илина Мутафчиева бе номинирана от Дружество за ООН в България за председател на Национален младежки форум (НМФ). Визията й за развитие на НМФ включва приоритети като ефективна комуникация, разширяване на административния капацитет, овластяване на младите хора на местно ниво, изграждане на ясни и работещи процедури, поддържане и разширяване на партньорства.

Илина бе избрана за председател на Национален младежки форум на провелото се Общо събрание в периода 16-17 декември 2016 г.

Цялата визия на Илина Мутафчиева за развитие на Национален младежки форум може да прочетете тук.

5. Национален младежки форум избра нов УС и Контролна комисия 

От 16 до 17 декември се проведе VI-тото Общо събрание на Национален младежки форум (НМФ), на което присъстваха над 70 души, представители на организациите членове и гости на НМФ.

В рамките на два дни бяха избрани: нов председател (Илина Мутафчиева) и двама заместник-председатели на организацията (Александра Мирчева и Георги Мерджанов), както и нов Управителен съвет и Контролна комисия. Беше приет и работен план за 2017 г.

Как протече Общото събрание на Национален младежки форум и какъв е съставът на новоизбраните управляващи органи, може да прочетете тук.

4. България поема председателството на ЕС на 1 януари 2018 г. 

След провелия се референдум за бъдещето на Великобритания в Европейския съюз на 23 юни, мнозинството британски граждани предпочетоха страната им да напусне ЕС. Великобратания трябваше да застане начело на председателстващата Съвета на ЕС тройка от държави, която завършваше с България. След преговори стана ясно, че България ще председателства ЕС шест месеца по-рано от предвиденото. На 1 януари 2018 г. започва българското председателство.

Повече по темата може да прочетете тук.

3. Лора Любенова е номинирана за председател на Европейски младежки форум 

На 7 октомври Национален младежки форум (НМФ) официално обяви номинацията на Лора Любенова за председател на Европейски младежки форум (ЕМФ). Лора бе българският кандидат за председател на младежката чадърна организация, но подкрепата за нея не бе достатъчна, за да бъде избрана за председател на ЕМФ.

 

Цялата визия на Лора Любенова може да прочетете тук.

2. Визия на Кристалина Георгиева за Генерален секретар на ООН

На 28 септември с решение на Министерски съвет бе издигната кандидатурата на Кристалина Георгиева за Генерален секретар на ООН. Това се случи броени дни преди Съвета за сигурност да препоръча Антонио Гутиереш за следващия Генерален секретар на Организацията.

Визията й може да прочетете тук.

UNA News Bulgaria бе първата медия, която публикува визията на Кристалина Георгиева в превод на български език.

Всички визии на кандидатите за Генерален секретар на ООН може да намерите в превод на български език в сайта на UNA News Bulgaria.

1. Студенти от Алма Матер с престижно отличие от състезание по международно право

Най-четената новина в UNA News Bulgaria през 2016 г. бе тази, че отборът на Алма Матер в състав Христина Пантева, Христо Стоянов, Мартина Димитрова и Христина Димитрова се нареди сред 25-те университета с най-добри писмени защити за ищец в едно от най-престижните състезания по международно право в света – Willem C. Vis. Отборът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се изправи срещу няколко сериозни противника, сред които и Singapore Management University, чийто отбор достигна до финала на състезанието.

Повече за състезанието и представянето на българските студенти може да прочетете тук.[:]