[:bg]Нападение над конвой на ООН в Централноафриканската република[:]

0
916
Снимка: adrienblanc/Creative Commons

[:bg]

Снимка: adrienblanc/Creative Commons

Във вторник (3 януари) конвой на ООН част от мироопазващата мисия в Централноафриканската република (ЦАР), е бил нападнат. Вследствие на засада, организирана в югоизточната част на страната са загинали двама военнослужещи от ООН, докато други двама са ранени. Загиналите са марокански граждани.

Ръководството на мисията в Централноафриканската република осъди нападението, като специалният представител на генералния секретар на ООН в страната — Парфе Онанга-Ануянга, заяви че никакви претенции не могат да оправдаят недоволството спрямо миротворците на ООН, чието присъствие няма друга цел, освен да помогне на страната да сложи край на ширещото се насилие”.

В официално обръщение, Онанга-Ануянга, който е и ръководител на Многоизмерната интегрирана мисия за стабилизация в ЦАР, по-известна с френския си акроним MINUSCA, се казва още, че ще се направи всичко възможно за залавяне и подвеждане под отговорност на виновните лица.

Тук е необходимо е да се спомене също, че нападение над “миротворец” би могло да бъде класифицирано като “военно престъпление”.

Снимка: adrienblanc/Creative Commons

По данни на MINUSCA, засадата е била организирана на 60 км западно от град Обо — столицата на район От-Мбому, eдна от 14-те префектури на Централноафриканската република. Конвоят на ООН се е отправял към града със запаси от гориво, когато бил изненадан от неизвестни бунтовници, които убили двама военнослужещи и след това избягали.

В разговор с UN News, говорителят на мисията — Владимир Монтейро — оповести, че другите двама ранени служители вече са настанени в болница и получават лекарски грижи, като единият от тях е с по-сериозни наранявания.

Монтейро добави също, че се наблюдава зачестяване на подобни нападения над служители на ООН, не само военни, но и хуманитарни такива, както и спрямо цивилното население.

Що се касае до ситуацията в Централноафриканската република, в страната вече трета година бушува граждански конфликт. От 2013 г. насам 4,5 млн. души са били засегнати от сблъсъците, разразяващи се между предимно мюсюлманската бунтовническа група Селека и предимно християнската анти-Балака милиция.

През декември 2016 г., MINUSCA пое ролята на посредник в диалог между 11 от общо 14-те въоръжени групировки в опит за разоръжаване. Макар да беше постигнат значителен напредък, за което свидетелстват успешно проведените избори в страната, Централноафриканската република продължава да бъде арена на нестабилност и спорадични вълнения.

Източници: UN Radio, Interantional Business Times, France 24

Върху материала работи: Александра Александрова[:]