[:bg]Насилието спрямо жени и деца в Южен Судан продължава[:]

1
2023
Снимка: Oxfam East Africa/ Flickr

[:bg]

Снимка: Oxfam East Africa/ Flickr

Тази седмица беше публикуван официалният доклад на Службата на Върховния комисар по права на човека (OHCHR/ ВКПЧООН), изготвен съвместно с Мисията на ООН в Южен Судан (UNIMISS) относно нападението на лагер на ООН в столицата Джуба през юли миналата година. Докладът потвърждава, че са налице тежки нарушения на фундаментални човешки права, както и на международното хуманитарно право, изразяващи се в сексуално насилие и убийства.

Сраженията между Народната армия за освобождение на Судан (SPLA) и армията в опозиция, позната като Суданското народно освободително движение, се разразиха в периода 8−12 юли миналата година, като взеха 73 жертви, намиращи се в лагера. В допълнение, доклада разкрива още, че над 200 души са станали обект на сексуално насилие.

“Събитията в Джуба демонстрираха нагледно, колко крехка е всъщност политическата ситуация по отношение на сигурността в страната”, а също и “пълно незачитане на факта, че има цивилно население”, се казва в документа на OHCHR. Там се подчертава, че насилието е било насочено най-вече към жени и деца, отличаващи се по етнически признак (става дума за племенния съюз Нуер). По наблюдения на UNIMISS, шест месеца по-късно Джуба все още е арена на ширеща се безнаказаност и нестихващи нарушения.

Снимка: Inclusive Security/ Flickr

Според Мисията на ООН в Южен Судан са потвърдени 217 случая на сексуално насилие, извършени от членове и на двете страни в конфликта, както и от други въоръжени групировки в периода 8−25 юли. Взимайки предвид показанията на жертвите, насилието спрямо тях е извършено от войници на SPLA, полицейски служители и членове на Националните сили за сигурност.

Обезпокоителен остава фактът, че по данни на UNIMISS около милион и половина граждани на Южен Судан са напуснали страната, докато близо два милиона души са вътрешно-разселени. Експертите, изготвили доклада твърдят, че отсъствието на справедливост и поемане на отговорност за нарушенията, сред които потенциални военни престъпления са основните причини за масовите миграции.

В заключение, UNIMISS и службата към ВКПЧООН призовават за назначаване на временно правителство, което да прекъсне цикъла на насилие и безнаказаност”. Освен това, се препоръчва държавата да гарантира, че всички жертви ще имат достъп до ефективна защита и ще получат справедливо обезщетение, включително компенсация и реабилитация. С доклада се препоръчва също създаване на Хибриден съд за Южен Судан от Африканския съюз.

Източници

Върху материала работи: Александра Александрова[:]

1 COMMENT

Comments are closed.