[:bg]Национална информационна кампания променя нагласите към хората с увреждания[:]

0
851

[:bg]В международния ден на хората с увреждания фондация Сошъл Фючър и тяхната кауза „JAMBA – Кариера за всички“ поставят началото на националната информационна кампания „Повече от Необикновени“. Кампанията има за цел да промени нагласите към хората с увреждания, като покаже техните възможности и таланти за работа. Близо 800 хиляди души в България живеят с различна степен и вид увреждане, но едва 10 % от тях работят. Липсата на равен достъп до заетост, на качествено приобщаващо образование и проявите на дискриминация са основните фактори за затрудненията, които срещат хората с увреждания при включването си в пазара на труда.

Националната информационна кампания „Повече от Необикновени“ се провежда под патронажа на Президента на Република България и с подкрепата на Столична община.

За да привлекат общественото внимание към проблемите на хората с увреждания, от фондацията заснемат социален експеримент #Равен достъп. “Целта ни е да предизвикаме промяна на нагласите към хората с различни възможности”, коментират Йоана Колева и Ива Цолова от фондация Сошъл Фючър.

Всеки, който има желание да подкрепи каузата на хората с различни възможности, може да го направи в периода от 3 до 25 декември, като посети благотворителния щанд на JAMBA в Sofia Ring Mall. Коледният щанд на кампанията „Повече от Необикновени“ ще предложи чудесни коледни украшения, изработени от деца с различни възможности, техните родители и доброволци.

Със средствата, събрани от благотворителните щандове и инициативите, които ще се реализират в рамките на кампанията „Повече от Необикновени“, ще се изгради  адаптиран кариерен център за деца и младежи с увреждания „JAMBA JUNIOR CAREER CENTER“.

Посланици на JAMBA са популярни публични личности – спортисти, актьори и музиканти, които ще се включат в различните етапи на кампанията. Сред тях са Мария Илиева, Йоана Драгнева, Луиза Григорова, Мария Гроздева, Михаил Христов и Ружди Ружди и др.

 [:]