„Не трябва да допускаме миротворците да стават нападатели“

0
1244
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Вследствие на 99 обвинения за сексуално посегателство и насилие през 2015 г., на 4-ти март Oрганизацията представи доклад общхващащ специалните мерки за превенция, контрол и оптимизиране на разследванията. По-голямата част от обвиненията, 69 на брой, засягат сините каски от мироопазващи мисии предимно в Африка.

Докладът идва в отговор на призива на Генералния секретар на Организацията от месец декември. Тогава Бан Ки-Мун настоя за спешно взимане под внимание на препоръките отправени от независим панел експерти, които заключиха, че ООН не действа достатъчно бързо и ефективно при разкриване на посегателства извършени от войници (не под командването на Организацията) срещу деца на територията на Централноафриканската република (ЦАР).

„Изключително тревожно е когато миротворци, макар и в редки случаи, се превръщат в нападатели“, каза помощник-генералният секретар Атул Кхаре, представяйки доклада със специалните мерки.

 Редом с анонсиране на новите мерки, Кхаре дава актуална информация относно прилагането на 45-те принципа за защита въведени през миналата година. Той също представи и кратка статистика за случаите регистрирани през 2015: 22 на територията на ЦАР, 16 на територията на Демократична република Конго, 9 в Хайти, както извършени посегателства в Мароко, Южна Африка, Камерун, Руанда и Танзания.

Помощник-генералният секретар също коментира и скорошната информация докладваща посегателство срещу седем души в мисията на ООН в ЦАР ( United Nations Mission in the Central African Republic, по-известна на английски език с френската абревиатура MINUSCA): „Покъртителните събития, които бяха разкрити в ЦАР ни напомнят настойчиво, че трябва да удвоим усилията си за ограничаване на този бич и че зависим от здравото партньорство със страните членки на организацията“.

Мерките обхващат:

  • подобряване на помощта предоставяна не жертвите: осигуряване на спешна медицинска и психологична помощ и правна подкрепа, особено когато жертвите са деца;
  • обособяване на „безопасна зона“ за жертвите и подобряване на организацията по комуникиране при разкриване на посегателства;
  • подобряване на прозрачността посредством създаване на база данни с броя на жертвите, характера на престъплението, броя нападатели, родината на нападателите;

„Тази база данни ще съдържа и мерките предприети срещу нападателите, от страна на ООН или от страна, от която е изпратен. Това включва дисциплинарни процедури, криминална процедура, целяща да предостави адекватно наказание служещо за пример“, разясни Кхаре.

  • ООН ще ангажира страните членки да съблюдават размера на санкцията да е съразмерим със сериозността на извършеното;
  • ООН ще отстранява веднага служител, срещу който е постъпило оплакване, като наджлено ще събира доказателства и ще ги предоставя на разследващите органи в страната изпратила служителя, в която следва да бъде задействана процедура по следствие в десет дневен срок от предполагаемото престъпление. Разследването следва да бъде приключено за период от 6 месеца. При посегателство над дете сроковете се съкращават на половина: 5 дни за започване на разследване и 3 месеца за приключване;
  • ще се изискват ДНК проби от обвинените;
  • ако не бъде започнато разследване срещу служителите и не се докаже тяхната невинност, ще се налага забрана за участие в други мисии на ООН;
  • засилени са мерките по подбор на миротворците и следене за криминално минало;
  • от миналата година са засилени дисциплинарните мерки – при случай на посегателство наказания се прилагат и върху началника на служителя.

На въпрос дали включването на повече жени в мироопазващите мисии ще намали броя на подобни инциденти, Кхаре отговори положително, като добави, че засиленото женско присъствие би спомогнало и за подобряване на цялостното качество на мироопазващите операции на ООН.

„Това, което трябва да направим, е да не отвличаме вниманието от добрата работа извършвана от стотици хиляди миротворци. Ние трябва да намерим виновниците, онези които създават лоша репутация на мироопазването и всъщност създават проблеми в страната, в която са изпратени, и преди всичко унищожават живота на млади и невинни хора. Ние трябва да ги накажем по такъв начин, че никой друг за в бъдеще да не помисля да стори това“, подчерта Атул Кхаре.

 

Източник: UN News Centrе

Изготвил: Велислава Симеонова