Никарагуа: Експерти по правата на човека осъждат закриването на над 700 групи на гражданското общество

0
165
Плакат от 2018г. на протестиращ в Манагуа, Никарагуа: "Те бяха ученици, а не престъпници."
Плакат от 2018г. на протестиращ в Манагуа, Никарагуа: „Те бяха ученици, а не престъпници.“

„Произволното закриване на стотици организации на гражданското общество в Никарагуа е крайно обезпокоително и ще има смразяващ ефект върху активистите и правозащитниците в цялата страна,“ заявиха в петък независими експерти по правата на човека, назначени от ООН.

В писмо до правителството на Никарагуа, изпратено на 18 юли, групата от 16 експерти на ООН потвърждава, че действията „представляват ясен модел на потискане на гражданското пространство„.

Експертите на ООН повториха изявлението на Върховния комисар по правата на човека от по-рано тази година относно репресиите.

Те изразиха шок от мащаба на затварянето на Народното събрание по искане на правителството – преброиха над 700 затваряния, 487 от които само за последния месец.

Прескочени закони

Въпреки че пространството, в което неправителствените организации могат да работят, беше намалено след началото на политическите протести срещу администрацията на президента Даниел Ортега през 2018г., неотдавнашното прилагане на Закона за чуждестранните агенти от 2020г. и Закона за регулиране и контрол на организациите с нестопанска цел от 2022г. ускори закриването на организации.

В навечерието на Закона за НКО, който влезе в сила през май, експертите предоставиха правен анализ заедно със своите опасения.

По-конкретно, законът налага утежнени административни и регистрационни процедури, разкриване на данни за бенефициентите и значително ограничава чуждестранното финансиране.

Експертите все още не са получили отговор на своите опасения.

„Със съжаление констатираме, че за пореден път законодателството за борба с тероризма и прането на пари се използва неправомерно за ненужно и непропорционално ограничаване на дейността на гражданското общество и основните свободи“, заявиха експертите, като подчертаха една глобална тенденция.

Нарушени права

Те заявиха, че спирането на дейността е засегнало не само организациите за защита на правата на човека, включително тези, които работят за правата на жените и коренното население, но и тези, които насърчават демократичните ценности и противодействат на отрицателните последици от изменението на климата.

Този ход е засегнал и сдружения, които предоставят хуманитарна помощ, медицински услуги, образователни, културни и артистични институции и религиозни фондации.

„Тази ситуация ще има още по-опустошителни последици за маргинализираните лица и групи, които разчитат на тези услуги за своето оцеляване, например селските и коренните общности, децата и младежите, жените, мигрантите и лицата, търсещи убежище“, заявиха експертите.

Активисти отвъд Никарагуа

Експертите на ООН изразиха загриженост относно възпиращия ефект, който тези спирания имат върху гражданското общество, като отбелязаха, че стотици активисти вече са напуснали страната и са потърсили убежище в съседни държави от страх от репресии.

„Призоваваме държавата да се въздържа от по-нататъшно закриване и незабавно да отмени тези тежки ограничения върху сдруженията“, заявиха експертите.

„Функциониращото, добре установено и разнообразно гражданско и политическо пространство е от ключово значение за всяка демократична държава“.

Специалните докладчици и независимите експерти се назначават от установения в Женева Съвет на ООН по правата на човека, за да проучат и докладват по конкретна тема, свързана с правата на човека, или по ситуация в дадена страна. Постовете им са почетни и експертите не получават възнаграждение за работата си.

Източници – Никарагуа