Николай Младенов: Разрешението на израело-палестинския конфликт ще помогне за възпирането на тероризма

0
1209

631573Middle_East

Специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов информира Съвета за сигурност за последното развитие на събитията. „Разрешението на конфликта между Израел и Палестина ще помогне за борбата с екстремизма, който стои зад терористичните атаки в Париж, Бейрут, Синай. Не можем да разграничим израело-палестинския конфликт от тази глобална заплаха. Създаването на палестинска държава и едновременно с това успокоението на притесненията на Израел биха имали значителни ползи за целия регион“ – каза той.

Във връзка с ескалацията на насилие в Израел и Западния бряг той отбеляза, че през последния месец има 35 докладвани атаки, включително наръгвания или опити за наръгвания, престрелки, умишлени автомобилни катастрофи от страна на палестинци срещу израелци, което оставя 6 израелци мъртви и други 36 ранени, докато 25 заподозрени палестински нападатели са убити.

Николай Младенов призова всички страни да предприемат стъпки за прекратяване на насилието, включително: „незабавни усилия от всички политически, религиозни и обществени лидери за прекратяване на подстрекаването, което възхвалява убийството на евреи или маркира всички палестинци като терористи. Статутът на религиозния обект, който приютява джамията Ал Акса и Куполът на скалата, познат като Харам Ал Шариф за мюсюлманите и Храмовия хълм за евреите, трябва да бъде изяснен и Израел трябва да се заеме с безнаказаното насилие на заселници срещу палестинци“.

Освен това, той призова за координация на мерките за сигурност между Израел и Палестина, за да се предотврати по-нататъшно влошаване на ситуацията и добави, че употребата на огнестрелно оръжие от израелските части за сигурност трябва да се използва само когато по-малко крайни мерки са недостатъчни, за предотвратяването на непосредствена смъртна заплаха или за сериозно нараняване. Нарече атаките на израелските сили срещу болници „обезпокоително развитие“.

Младенов предупреди, че е изключително важно да се ликвидират заплахите, които пречат на възможността да се стигне до съществуването на две държави и критикува скорошното израелско решение за строежа на 436 жилища в селището Рамат Шомо в Източен Йерусалим. Това е първото такова решение за период от над 1 година. „Реалността, в която заселническа държава се появява в окупирания Западен бряг, трябва да бъде унищожена – допълни той. – Ситуацията на терен е такава, че завръщането към преговорите става предизвикателство. А времето, както винаги не е на наша страна. Доверието трябва да бъде изградено отново и за тази цел трябва да се предприемат смели и значителни стъпки. Целта е да се подобри начинът на живот, да се сложи край на окупацията и да се установи палестинска държава. В периода преди евентуалното завръщане към преговорите страните и международните им партньори трябва да предприемат мерки, които значително ще подобрят живота на палестинците, включително чрез укрепването на техните институции, икономически перспективи и сигурност. Това ще изисква значителни промени в политиката на терен на Израел.“

Младенов призова Съветът за сигурност да осигури допълнителни насоки за развитието на нова мирна архитектура за разрешаване на конфликта: „Отказвам да приема, че израелците и палестинците искат да живеят в състояние на неспирно насилие. Дължим го на много палестинци и израелци, които въпреки безкрайните разочарования, продължават да се надяват, че договорен мир може да бъде реализиран“.

„Мога да ви уверя, че Генералният секретар на ООН остава категоричен в своята подкрепа за всяко усилие да се възстанови надеждата, че съществуването на две държави може да бъде постигнато чрез преговори. Но този дълъг път пред нас изисква лидерство. Лидерство, което засега отсъства“ – завърши той.

Изготвил: Радост Карамихалева

Източник: UN News

Снимка: UN Photo/Loey Felipe