Нова резолюция на Съвета за сигурност за защита на болници и здравни работници

0
986
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

С увеличаване на военните нападения и модели на системно унищожаване на здравни заведения в страни, засегнати от конфликти, Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, с която да се засили защитата на здравните работници, на болните и ранените, както и на лечебните заведения като болници и клиники, във военни зони. Приемането на тази резолюция бележи важен етап в усилията на международната общност за справянето с военните конфликти. Това е първата и сериозна стъпка към овладяването ситуацията в конфликтните зони и защитата на потърпевшите.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун подчерта, че възпрепятстването достъпа на хора до основни здравни грижи е сериозно нарушение на международното хуманитарно право.“Твърде често нападенията срещу здравни заведения и медицински работници не са просто изолирани случаи, а по-скоро цел на воюващите. Това е срамно и непростимо„, каза Бан Ки-Мун пред членовете на Съвета.

Той отбеляза още, че в Сирия и на други места правителствата налагат „тромави процедури“, които ограничават достъпа до здравеопазване: „Това е задушаване от бюрокрацията. Това е насилие от бюрократичната система, вместо силата на оръжието, което също е толкова пагубно“, каза той.

Генералният секретар на ООН призова всички държави-членки, страни по конфликта и други заинтересовани лица да се вслушат в исканията на Съвета като:

  • Улесняването на достъпа на хуманитарна помощ
  • Разработване на вътрешни правни рамки, които защитават здравни заведения и медицински работници
  • Обучение на въоръжените сили, така че те разбират задълженията си
  • Наказателното преследване на отговорните за подобни атаки и други нарушения

На срещата на Съвета присъстваха още и  лидерите на две от най-големите неправителствени организации, работещи в зони на конфликти и бедствия. „Чрез своите лидери днес тук, искам да благодаря и поздравявам всички от екипа си за техния професионализъм и всеотдайност в грижата за хора в опасност и криза по целия свят“, обърна се Генералният секретар към президента на Международния комитет на Червения кръст и председателя на „Лекари без граници“.

Положението в конфликтните зони е изключително тежко. През изминалата година Организацията на Обединените нации е проверила 59 нападения срещу 34 болници. От началото на конфликта в Сирия са регистрирани повече от 360 нападения на около 250 лечебни заведения, повече от 730 души от медицинския персонал са били убити. Наскоро в Алепо беше ударена болница, където отново бяха убити най-малко 20 души, сред които 3 деца и единственият педиатър в района. В Йемен положението е сходно, където в момента повече над 600 лечебни заведения са затворени заради вредите, причинени от конфликта и недостига на консумативи и медицински работници.

Такива модели за унищожаване на медицинските заведения се повтарят в други конфликти, включително в Ирак и Южен Судан, където насилието срещу здравеопазването  увеличава трудностите на и без това крехките здравните системи. „Когато така наречените хирургически удари в крайна сметка удрят хирургични отделения, има нещо грешно„, каза той.

Войните и въоръжените конфликти са се развили доста с течение на времето и развитието на технологиите. От открити бойни полета до градските райони, от пистолети до масов обстрел и бомбардировки от въздушни сили, конфликтите добиват по-голям обхват, а оттам- и повече жертви. „Атаките срещу болници, заплашването на  лекари, принуждаването на медицинска сестра с цел преференциално третиране на въоръжени бойци, отвличане на линейки, с помощта на пациентите като човешки щитове – това не са съпътстващи щети. Това са мерзости, срещу които ние трябва да се борим“, каза Питър Маурър, президент на Международния комитет на Червения кръст.

Маурър приветства приемането на рецолюцията от Съвета за сигурност, като подчерта „важността на международното хуманитарно право, призоваваща членки и всички заинтересовани страни по даден  конфликт, да изпълнят задълженията си и да се разработят ефективни мерки за защита на живота на хората чрез предотвратяване и справяне с насилието срещу медицински персонал.

„Тази резолюция бележи важен етап в усилията на международната общност да обърне внимание на един проблем, който ние в противен случай рискуваме да се отклоним,“ добави той.

В същото време, Джоан Лиу, председател на „Лекари без граници“, заяви пред членовете на Съвета, че ако естеството на война се е променило, то  правилата за водене на война, не са. „Тази резолюция трябва да доведе до всички държави и недържавни субекти за спиране на кръвопролитието. Вие също трябва да окажете натиск върху съюзниците си и да се сложи край на атаките срещу здравеопазването и населението в зоните на конфликти. Ние няма да оставим пациентите и няма да мълчим. Стремежът към предоставянето на здравни грижи не означава смъртна присъда. Вие ще бъдете съдени не по думите си днес, а по вашите действия. Вашата работа току-що започна. Направете така, че тази резолюция да  спаси животи „, каза тя.

В своето заключение, Генералният  секретар Бан Ки-Мун подчерта, че Световната хуманитарна среща на високо равнище, предвидена да се проведе на 23 май в Истанбул, е моментът да се подновят ангажиментите за предотвратяване на кризи: „Успехът на Световната хуманитарна среща на върха е във вашите ръце“, заключи той.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Андреа Йовева