Новият върховен комисар на ООН за бежанците встъпва в длъжност във времена на рекорден брой безпрецедентни предизвикателства

0
1646

rsz_filippo-grandi

На 4-ти януари италианският дипломат и експерт към ООН с дългогодишен опит в подпомагането на бежанците Филипо Гранди пое официално поста си като върховен комисар на ООН за бежанците.  Гранди оглави Службата на върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) във времена на безпрецедентни предизвикателства, при рекорден брой хора по целия свят принудени да бягат от войни и преследвания.

Новият върховен комисар, който има 27-годишен опит в структурите на ООН, включително и като ръководител на Агенцията на ООН за подпомагане и работа с палестинските бежанци в Близкия изток, наследява португалеца Антонио Гутериш. От своя страна г-н Гутериш заема този пост в продължение на десет години.

При встъпването си в длъжност за петгодишен мандат Гранди заяви, че ВКБООН се намира в изключително трудна позиция. Той поясни, че „комбинацията от множество конфликти и масовото преселване на хора, новите предизвикателства пред даването на убежище, негативната разлика между нуждата от хуманитарна помощ и наличния ресурс, акумилиращата се ксенофобия са много опасни“.

През изминалата година над 1 милион бежанци и мигранти, предимно бягащи от войната в Сирия, но също и от Ирак и Афганистан, прекосиха Средиземно море и достигнаха Европа. Това е рекорден брой души прогонени от войни и военни конфликти, а Западна и Централна Европа не са ставали свидетели на подобни феномени от 1990 г., по време на конфликтите в Югославия.

Други предизвикателства пред Агенцията са сериозния недостиг на хуманитарна помощ, рекордно нисък процент за последните три десетилетия на доброволно завръщане по родните места, хора пребиваващи в изгнание за по-дълъг период от време и нарастване на политизирането на проблемите на бежанците в много страни.

„Бъдещето е изпълнено с предизвикателства, но се надявам, че чрез сътрудничество с правителствата, гражданското общество и други партньори ние ще постигнем напредък в осигуряването на международна закрила и подобряване на условията на живот за милиони бежанци, вътрешно разселените лица и лица без гражданство“, подчерта Гранди.

„Надявам се също така, че скоро ще бъде подновено, и то с по-голяма настойчивост, търсенето на решения на кризата с преселването, като се търсят първопричините и се приложат адекватни политически действия и материални ресурси. Сред основните цели на ВКБООН е търсенето на решения на тези проблеми и агенцията е готова да работи за постигането им“, подчерта италианският дипломат.

ВКБООН е основан през 1950 г. на Общото събрание на ООН през 1950 г. Основната и сфера на дейност се явява кординация на международни действия за закрила на бежанците и разрешаване на техните проблеми на територията на всички държави. ВКБООН се стреми да гарантира правата и благосъстоянието на бежанците, като до ден днешен е помогнала на десетки милиони души да започнат живота си отново. В структурите на агенцията работят над 9700 души в 126 страни, като много от тях са ангажирани в съдействие при спешни хуманитарни ситуации и работят в непосредствена близост до райони на конфликт.

През юни 2015 г. бе оповестено, че в световен мащаб насилственото разселване е достигнало нов рекорд невиждан от времето на Втората световна война – 59.5 милиона души. С оглед на равносметката за изминалата година от над 1 милион души прекосили Средиземно море и достигнали Европа, можем да отбележим, че нивата на разселване също продължават да нарастват.

Източник: UN News Centre

Снимка: UN

Изготвил: Велислава Симеонова