Нови преговори за сътрудничество между ЕС и АСЕАН

0
1424
Снимка: ASEAN
Снимка: ASEAN
Снимка: ASEAN

Европейският съюз изрази интерес в задълбочаване на сътрудничеството си с асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в сферите на тероризма, международната престъпност и морската сигурност. Това стана ясно вчера по време на срещата на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с генералния секретар на АСЕАН – Ле Луонг Мин.

Ле Луонг Мин заяви, че честването на 40-годишнината на сътрудничеството „АСЕАН–ЕС“ през 2017 г. ще представлява подходяща възможност за по-нататъшно развитие на двустранните отношения. Генералният секретар на АСЕАН изрази благодарност за финансовата и техническа подкрепа на ЕС, в частност споделянето на ценен опит, придобит в процеса на интеграция на европейкската общност. Европейският съюз продължава да бъде най-големият инвеститор в региона и вторият най-голям търговски партньор на АСЕАН.

И двете страни изразиха съгласие, че сътрудничеството им следва да се задълбочи в сферата на политиката и сигурността, както и в опазването на мира и стабилността в държавите-членки на АСЕАН. Обсъдени бяха и перспективите за успешно договаряне на всеобхватно и балансирано междурегионално споразумение за свободна търговия.

Генералният секретар Ле Луонг Мин запозна накратко Могерини със създадената на 31-ви декември 2015 г. Общност на АСЕАН, която е ясен знак за големите стъпки, които асоциацията е направила по пътя към обединението си. Това е историческо събитие за региона и своеобразна кулминация на усилията му за създаване на единна общност, продължили близо половин век.

 

Източник: ASEAN

Изготвил: Мирела Христова