Новото правителство на Ирак е факт след месеци национални протести

0
1089
Новият министър-председател на Ирак Мустафа ал-Кадими. Снимка: Wikimedia Commons

В началото на май т.г. парламентът на Ирак одобри ново правителство след месеци национални протести, докато страната се бори с икономическата криза и пандемията от COVID-19. Предишният министър-председател Адел Абдул Махди се оттегли през ноември 2019 г. на фона на масови антиправителствени протести в страната. Протестиращите обвиняваха властта, че е довела страната до неработещи политически институции и икономическа разруха. 

Новоизбраният министър-председател Мустафа ал-Кадими започна мандата си с непълен кабинет. Мнозинство от иракските депутати прие повечето от предложените от премиера членове на кабинета му, но седемте ваканти поста, включително тези на външен министър и министър на петролното производство, бяха попълнени едва на 6 юни.

Нефтът заема главна роля в икономиката, вътрешната и външната политика на Ирак. Приходите от международната търговия с него представляват около две трети от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Петролното производство е причина за сериозни дебати за това как правителството трябва да разпределя властта и ресурсите. Затова за страната е важно кой стои начело на петролното министерство. Поелият длъжността Ихсан Исмаил, бивш ръководител на една от местните държавни петролна компании, вече е заявил в телефонен разговор със саудитския министър на енергетиката, че Ирак ще изпълни изцяло споразумението ОПЕК+, сключено по-рано този месец, за временно намаляване на добива на петрол.

Нефтеният терминал Khawr Al Amaya в Персийския залив. Снимка: Wikimedia Commons

Генералният секретар на ООН приветства новото правителство

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш и неговият специален пратеник в Ирак приветстваха дългоочакваното сформиране на ново правителство в Багдад и призоваха за въвеждане на значителни реформи за подобряване на живота на иракския народ и за укрепване на демократичните институции. Гутереш заяви, че е важно новата администрация, водена от ал-Кадими, да действа в интерес на цялата страна чрез политически процес, който включва жени, младежи, етнически и религиозни малцинства.

„Генералният секретар изразява своята подкрепа към новото правителство и призовава за прилагането на значителни реформи, които правят осезаеми подобрения в живота на хората и укрепват демократичните институции на Ирак“, посочи Стефан Дужарик, говорител на Генералния секретар.

Гутереш също така потвърди ангажимента на ООН да помогне на Ирак при справянето с пандемията от COVID-19 и за постигане на Целите за устойчиво развитие.

Мустафа ал-Кадими – новият лидер на Ирак

Ал-Кадими е ръководител на Иракската национална разузнавателна служба от 2016 г. до месец май т.г., когато е натоварен със задачата да състави правителство. Работил е и като журналист. Двамата предишни кандидати за поста, Мохамед Алауи и Аднан ал-Зурфи, се оттеглят, след като не успяват да спечелят достатъчно подкрепа в парламента.

С какви предизвикателства се сблъсква кабинетът?

Преди пандемията от COVID-19 да достигне страната през март, хиляди хора излязоха на улиците на столицата Багдад, за да изразят гнева си от местната корупция и високата безработица. Повече от 500 протестиращи са били застреляни от силите на реда и неидентифицирани артилеристи през петте месеца на размирици. Хиляди други са ранени, предава Би Би Си.

Исканията на протестиращите включват премахване на политическата система в Ирак, която разпределя позиции на партии въз основа на етническа идентичност, насърчавайки корупцията. Ал-Кадими обеща, че неговото правителство ще организира предсрочни избори и ще държи сметка на отговорните за убийствата на протестиращите.

Кадър от протестите в Ирак, 15.11.2019 г. Снимка: Wikimedia Commons

Новият премиер трябва да се справи още с пандемията от COVID-19, a иракската здравна система има ограничен капацитет за болнично настаняване.

Друг наболял проблем е сривът в цената на петрола и икономическата криза, която предизвика. Продажбите на петрол представляват около 90% от правителствените приходи и ал-Кадими е изправен пред тежката задача да продължи да плаща заплати в публичния сектор. Световната банка прогнозира, че БВП на Ирак ще се свие с 9,7% през тази година. Това е най-лошото годишно представяне на страната от 2003 г. насам, когато започва войната между Ирак и САЩ.

Междувременно джихадистката групировка „Ислямска държава“ засили атаките срещу иракските сили за сигурност, като очевидно се стреми да се възползва от това, че военнослужещите са насочили вниманието си към борбата срещу разпространението на коронавируса в страната. Отделно се очаква Ирак и САЩ да започнат стратегически диалог относно обтегнатите отношения между двете страни. Това се случи заради убийството на иранския генерал Касем Солеймани и на иракския военен командир Абу Махди ал Мухандис след удар с дрон в Багдад в началото тази година.

„Няма време за губене”

Правителството е изправено пред трудна битка и няма време за губене“, каза Жанин Хенис-Пласхарт – ръководител на Мисията на ООН в Ирак (UNAMI).

Противопоставянето на икономическата криза, допълнително усложненa от пандемията от COVID-19 и падащите цени на петрола, е основен приоритет. Но и други дългогодишни предизвикателства пред страната също трябва да бъдат решени незабавно. Те включват адекватно предоставяне на обществени услуги, борба с корупцията, укрепване на управлението, както и справедливост и отчетност. ООН е готова да съдейства за идентифициране на възможностите и справяне с предизвикателствата, като работи в партньорство с иракчани за изграждането на проспериращо и стабилно бъдеще за тяхната страна“, добави още Хенис-Пласхарт.


Материала изготви: Мартина Казакова