Обединение и мир: Международен ден на джаза

0
1490

jazzzey

За пета поредна година тържествено в целия свят ще бъде отбелязан Международния ден на джаза.  Президентът на САЩ Барак Обама и първата дама Мишел Обама ще бъдат домакини на гала концерта в Белия дом, организиран с подкрепата на ООН и ЮНЕСКО. В инициативата ще вземат участие артисти от цял свят, които ще отдадат своята почит към американското изкуство чрез джаза.

Джазът е роден в САЩ и пътува по света като музика на толерантност, свобода и човешко достойнство. Ето защо ЮНЕСКО създаде Международния ден на джаза и ние сме изключително доволни, че през 2016 г. Вашингтон е избран за домакин на този глобален празник, с уникален концерт в Белия дом, под егидата на президента на САЩ Барак Обама и първата дама Мишел Обама. Това събитие ни напомня, че джазът е повече от музика – това е универсално послание за мир с ритъм и мисъл”, заяви генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова.

Всяка година в партньорство с Института на джаза „Телониъс Монк“, Денят отбелязва енергията на джаза като движеща сила за свобода и творчество, насърчава междукултурния диалог чрез уважение и разбиране, обединява хора от всички краища на света.

Много музиканти и педагози ще участват в серия от безплатни джаз изпълнения, майсторски класове, импровизирани семинари, кръгли маси и образователни програми. Тези събития са само част от хилядите инициативи, образователни дейности и програми, организирани за Международния ден на джаза, които ще се проведат във всички 50 щата в САЩ и в повече от 190 страни на всички седем континента. Гала концертът ще събере „Всички звезди” в Белия дом, сред които изпълнители като Джоуи Александър, Терънс Бланчард, Крис Бауърс, Джеймс Морисън, Есперанца Спалдинг и много други.

Посланикът на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок насърчи диалога между културите чрез магията на джаза: „Ние сме развълнувани, че президентът Барак Обама и съпругата му Мишел Обама са домакини на Международния ден на джаза в Белия дом. Изключително съм благодарен за важната роля на джаза в изграждането на мостове, които обединяват хора по целия свят. През последните пет години, иновациите и творчеството на джаза са символ на светлина за милиони хора, които намират общ език, за да могат да общуват. На 30 април хора от всички възрасти във всички краища на света ще се включат в Международния ден на джаза. Различни събития ще се проведат в различни краища на света и по улиците, които ще бъдат оживени със звуците на мир и свобода.”

Институтът на джаза „Телониъс Монк“ за пореден път работи с ЮНЕСКО и неговите партньори, национални комисии и мрежи, неправителствени организации, училища, университети и институти, които също да вземат участие в Международния ден на джаза 2016 г. Освен това, в страните по целия свят редица библиотеки, музикални театри, читалища, художници ще почетат джаза чрез концерти и редица инициативи. „Международният ден на джаза поставя силен акцент върху образователните програми в общността. Това е свидетелство, че инициативата достига до всеки континент, включително и до някои от най-уязвимите и оспорвани общности.”, каза председателят на института, Том Картър.

Като част от Международния ден на джаза, Институтът ще стартира и програмата „Математика, наука и музика”, която ще включва платформа с безплатни учебни програми, игри, приложения и други онлайн елементи, които използват музиката като инструмент, за да преподават математика и наука. Програмата има за цел да се справи с нарастващата необходимост на студентите да придобият знания и умения по математика, наука, технологии, инженерство и да се научат да мислят творчески. Институтът си сътрудничи с международни математически, научни и музикални експерти в седем водещи университета за разработване на програмата, която първоначално ще е достъпна само на английски, а по-късно и на другите езици на ООН. Програмата беше представена за първи път на 26 април в Държавния в САЩ.

Послание нa генералния директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова по случай Международния ден на джаза: 

Изготвил:  Андреа Йовева

Източник: Jazz Day