[:bg]Одри Азуле е номинирана от Управителния съвет на ЮНЕСКО за Генерален директор[:]

0
1142
Снимка: Didier Plowy/Ministère de la Culture et de la Communication

[:bg]58 членове на Управителния съвет на ЮНЕСКО номинираха Одри Азуле от Франция за поста Генерален директор. Очаква се тя да заеме поста след изтичането на мандата на Ирина Бокова, която ръководи организацията към момента.

Гласуването на новия Генерален директор на ЮНЕСКО започна на 9 октовмри и продължи в рамките на 5 кръга преди да бъде взето финалното решение. Номинацията на Азуле трябва да бъде одобрена и от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която ще се състои на 10 ноември и в която учавастват всички 195 държави членки на специализираната организация на ООН.

Одри Азуле е родена през 1972 г. В периода 2016 – 2017 г. заема поста министър на културата във Франция. Работила е като репортер, експерт в Европейската комисия по въпросите на кулутрата и комуникациите. Заемала е поста заместник-директор по мултимедийни въпроси, ръководител по финансови и правни въпроси и заместник генерален-директор на Френския център за кинематография.

Освен Одри Азуле от Франция за най-високия пост в ЮНЕСКО се бориха още Полад Бюлбюглу (Азербайджан), Куан Танг (Китай), Мушира Хатаб (Египет), Хуан Алфонсо Фуентес Сория (Гватемала), Салех ал-Хаснауи (Ирак), Вера Ел-кори Лакуейле (Ливан), Хамад бин Абдулазис Ал-Кауари (Катар) и Фам Сан Чау (Виетнам). При обявяването на оминазията на Азуле, председателят на Управителния съвет Майкъл Ворбс заяви, че предишният опит на Одри Азуле като министър и останалите позиции на национално и медународно ниво, които е заемала ѝ дават експертизата, компетентността и знанията да ѝ бъде поверено лидерството на ЮНЕСКО.

Източник: ЮНЕСКО[:]