[:bg]ООН: Въпросът за Йерусалим трябва да се реши чрез преговори между Израел и Палестина [:]

1
1159

[:bg]„Ще положа всички усилия, за да подпомогна процеса на преговори между израелските и палестинските лидери за устойчив мир в полза на двата народа“, заяви Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш. 

Във връзка с решението на президента на САЩ за преместване на американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим, Генералният секретар на ООН подчерта, че няма алтернатива на двудържавния подход за постигане нa успех в израело-палестинския мирен процес. Ето какво се казва в изявлението на Гутереш:

„От първия ми ден като Генерален секретар на ООН аз се противопоставям на всеки опит за предприемане на едностранни мерки, които ще застрашат възможностите за постигане на мир между израелци и палестинци. 

Въпросът за статута на Йерусалим трябва да се реши чрез преки преговори между двете страни, основаващи се на резолюциите, приети от Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН. 

Разбирам напълно дълбоката привързаност към Йерусалим, която се таи в сърцата на много хора от векове и знам, че тя това винаги ще е така. В този момент на крайно безпокойство, бих искал да подчертая ясно, че няма алтернатива на двудържавния подход за постигане на решение. Няма план Б. 

Желанията и на двата народа ще бъдат удовлетворени само чрез визия за двете държави, живеещи в мир, сигурност и взаимно признаване, Йерусалим като столица на Израел и Палестина и постигането на крайно решение по всички въпроси за статута на териториите.

В ролята ми на Генерален секретар на ООН аз ще направя всичко по силите си да подпомогна процеса на преговори между израелските и палестинските лидери за устойчив мир в полза на двата народа“.

По данни на британската информационна агенция Ройтерс, Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно заседани по въпроса за Йерусалим този петък.

Според официалната Позиция на Министерството на външните работи на Република България, страната подкрепя постигането на решение чрез „израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии“.

Изочници: UN

 

 [:]

1 COMMENT

Comments are closed.