[:bg]ООН, ЕС и Африканският съюз с общи мерки за подпомагане на мигранти и бежанци [:]

0
980
Photo: EEAS

[:bg]Представители на ООН, Европейския съюз и Африканския съюз се срещнаха в рамките на петата Среща на върха между Африканския и Европейски съюз, за да обсъдят ситуацията, свързана с бежанци и мигранти, особено бягащите от престъпни мрежи в Либия.

В съвместно изявление от трите участващи страни се казва, че са достигнали до решение за разполагане на оперативни сили за спасяне и защита на мигранти и бежанци по определени маршрути, и по-конкретно на територията на Либия. Подобни мерки ще подпомогнат безопасното завръщане на част от бежанците в държавите на произход по тяхна воля. На други ще бъде оказано съдействие за получаване на международна закрила. Новите решения ще надградят вече постигнатото от държавите на произход, Международната организация по миграция (МОМ), с подкрепа и финансиране от ЕС, което е подпомогнало доброволното завръщане на близо 13 000 мигранти по страните им на произход.

Дейността на оперативните сили ще бъде координирана с либийските власти и общите действия на ООН, ЕС и Африканския съюз за борба с трафиканти и криминални мрежи. Техните усилия ще бъдат засилени с цел справяне с първопричините за миграцията, като се спомогне за развитието и стабилността в държавите на произход.

ООН, ЕС и Африканският съюз заявиха готовност да продължат тристранното си сътрудничество и да провеждат периодични срещи на най-високо ниво.

Срещата постави акценти и върху други ключови теми като развитие, климатични промени, равенство между половете и действия на местно ниво. В речта си за откриването на Срещата, Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш открои липсата на развитие, добро управление, бедност и неравенство като основни фактори за разпространение на тероризма и насилствения екстремизъм. Той подчерта, че Програмата за устойчиво развитие на ООН до 2030 и Програмата на Африканския съюз до 2063 г. са основи за развитието на мира, просперитета и достойнството на всички.

Източници: UN, European Commussion [:]