ООН: Жертвите на земетресението в Еквадор стигнаха 660

Снимка: UNDAC/Manabí
Снимка: UNDAC/Manabí
Снимка: UNDAC/Manabí

В началото на третата седмица след земетресението с магнитуд от 7,8 в Еквадор, призивът на страната за финансова помощ в размер на 72,7 милиона долара е получил малко подкрепа, докато броят на жертвите стигна 660. Това заявиха от службата на ООН за хуманитарна помощ, като призоваха донорите да допринесат за проектите, от които се ползват най-засегнатите хора.

От Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) заявиха, че 23 души все още липсват, близо 7000 сгради са били разрушени, а 560 училища са били засегнати, като 166 от тях са с нанесени средни до тежки увреждания.

Здравна помощ е била предоставена на 513 762 души, включително 4605 ранени по време на първите 72 часа от бедствието, а броят на хората, на които е даден временен подслон, е намалял до 22 754.

Хуманитарната помощ продължава да достига до засегнатите зони, предимно градски центрове и приюти. Две мисии бяха разположени през миналия уикенд в Портовежио и Педерналес, областите, които са сред най-силно засегнатите. В момента текат мултисекторна първоначална бърза оценка (MIRA) и оценки на отделни сектори.

Правителството наскоро обяви смяната на висши служители в Секретариата за управление на риска (SGR), Министерството на външната търговия, Секретаря на водите (SENAGUA), Министерството на културата и Министерството на икономическото и социално включване (MIES).

SGR стартира уебсайт ecuadorlistoysolidario.com, с който да се насочат всички форми на национални и международни помощи.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова