[:bg]ООН засилва санкциите спрямо Северна Корея[:]

0
774
Снимка: Wikimedia Commons

[:bg]

След месеци на спорове, на 30 ноември, Съветът за сигурност на ООН единодушно прие санкциониращи мерки спрямо Корейската народно-демократична република (КНДР), които бяха определени от Генералния секретар на ООН — Бан Ки-Мун като най-строгите санкции налагани някога срещу държавата.

Резолюцията беше единодушно приета от петнадесетте държави членки на Съвета. По този начин ООН потвърждава за пореден път, че КНДР трябва незабавно да прекрати ядрените си тестове, изстрелвания на балистични ракети и всякакъв друг тип провокация.

Санкциите са насочени към основни източници на приходи, използвани за финансиране на ядрените и балистични програми на Северна Корея. Съветът за сигурност за първи път налага ограничение на годишния износ на въглища, който КНДР може да извършва.

Според текста на резолюцията, износа на въглища се намалява с най-малко 62%, като се поставя таван от около 400 млн. щатски долара или 7.5 млн. тона годишно, считано от 1 януари 2017 г. За остатъка от тази година ограничението възлиза на 53.4 млн. щатски долара или 1 млн. тона.

Отново съгласно текста, всяка държава членка, която купува въглища от КНДР е длъжна да докладва какъв е общия размер/обем на подобни месечни поръчки. Когато бъдат достигнати 95 на сто от общата годишна сума, държавите ще бъдат уведомени, че незабавно трябва да преустановят своите доставки на въглища, идващи от КНДР.

Освен горепосочените мерки се предвижда забрана на износа на цветни метали, а също и санкции спрямо 11 държавни служители и други 10 лица, пряко свързани с ядрената програма на страната.

UN Photo/Manuel Elias

В своето заключително обръщение към Съвета за сигурност, Бан Ки-Мун приветства приемането на новата резолюция заявявайки, че подобно единство е решаващо за разрешаване на бъдещи проблеми, както на Корейския полуостров, така и отвъд него. Генералният секретар припомни още, че Северна Корея проведе два ядрени теста и извърши над 25 изстрелвания на балистични ракети, в това число сателитни и подводни ракети.

Именно във връзка с ядрената и военна дейност на КНДР, Съветът за сигурност проведе общо девет извънредни консултативни срещи тази година, което само по себе си е безпрецедентно висок брой. В този контекст, Бан Ки-Мун призова държавите да положат усилия, за да се гарантира изпълнението на предвидените мерки в тяхната цялост.

“Трябва да приемем, че с всеки следващ тест или изстрелване, КНДР продължава да развива своя ядрен и военен потенциал. Нарастването и естеството на тези дейности представляват все по-голяма заплаха за регионалната сигурност и глобално-установеният режим на неразпространение, каза още генералният секретар.

Върху материала работи: Александра Александрова

Източници[:]