ООН изрази загрижеността си от нападение в Западния бряг

622872Nickolay_Mladenov
UN Photo/Devra Berkowitz

Вчера (20.07.), служителят на Обединените нации, който отговаря за координиране на мирния процес към разрешаването на дългогодишния конфликт между Израел и Палестина, изрази загриженост относно съобщенията за още един палеж, насочен срещу палестинско семейство в Дума в израелско-окупирания Западен бряг.

„Ако се потвърди, то този осъдителен акт ще бъде третият инцидент в това село през последната година.“, заяви Специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес, Николай Младенов.

На 31 юли миналата година, еврейски екстремисти подпалиха дома на палестинско семейство, при което загинаха 18-месечното дете Али Саад Давабша и родителите му, и оставяйки 4-годишния Ахмед сирак.

„Направени са обвинителни актове, но извършителите на това ужасно престъпление все още не са изправени пред правосъдието.“, каза Младенов. Според съобщения в медиите, най-новото нападението е на роднина на семейството, нападнато на 31 юли.

Третият атаката се отнася за инцидент през март, при който къщата на Ибрахим Мохамед Давабша, единственият жив свидетел на атаката от 31 юли, бе запален.

Младенов призова властите бързо да изправят всички извършители пред съда, включително и тези, които отговарят за последния инцидент.

Той също така призова Израел, както окупационна власт, да гарантира, че уязвимите палестинските общности в Западния бряг, включително Източен Ерусалим, са защитени в съответствие със своите задължения съгласно международното право.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова