ООН изрази съжалението си от екзекуцията на шест души в Афганистан

Снимка: UNAMA/Ari Gaitanis
Снимка: UNAMA/Ari Gaitanis
Снимка: UNAMA/Ari Gaitanis

Службата ООН по правата на човека изрази съжалението си по повод екзекуцията на шест души в Афганистан. Това се случи в неделя, на фона на сериозните опасения от спазването на стандартите за справедлив процес, както и на информацията за широката употреба на изтезания и малтретиране като средство за извличане на признания.

„Страхуваме се, че може да има повече екзекуции в близко бъдеще“, заяви говорителят Рупърт Колвил от Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН (OHCHR).

Международното право изисква смъртно наказание да се извършва само в съответствие с окончателно решение, постановено от компетентен съд след съдебен процес с всички възможни предпазни мерки, за да се гарантира справедлив процес, включително законосъобразно представяне по време на процеса и правото на обжалване пред съд с по-висока компетентност, каза той.

Правителството на Афганистан публично заяви, въз основа на своето проучване, правото на справедлив процес е било спазено във всички случаи. Но критериите и методологията, използвани в проучването, не са публично достояние и липсва прозрачност при провеждането му, отбеляза той.

„Като се има предвид тази липса на прозрачност и значителните опасения за спазване правото на справедлив процес в други случаи, сериозните съмнения относно спазването на международното право от страна на Афганистан остават“, каза той.

Докато OHCHR признава нарастващите предизвикателства пред повишаване сигурността, с които се сблъскват властите и все по-големия обществения натиск за намаляване на насилието, няма доказателства, които да потвърдят, че смъртното наказание е по-силно възпиращо от която и да е друга форма на наказание.

Службата призова президента да се въздържа от одобряване на смъртни присъди и веднага да се въведе официален мораториум върху прилагането на смъртно наказание. Афганистанските власти също бяха призовани да ускорят съдебните реформи, включително на Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, за да се даде възможност смъртните присъди да бъдат заменени с доживотен затвор.

В същото време, Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан (UNAMA) също изрази съжаление за екзекуцията. ООН отбелязва, че употребата на смъртно наказание не допринася за обществената безопасност.

UNAMA насърчава правителството на Афганистан да ускори съдебните реформи, което ще позволи смъртните присъди да бъдат заменени с доживотен затвор.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова