[:bg]ООН критикува решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение[:]

0
1352
Снимка: Pixabay

[:bg]„Решението на Съединените щати да се оттеглят от Парижкото споразумение относно изменението на климата е голямо разочарование за глобалните усилия да се намалят емисиите на парниковите газове и да се насърчи международната сигурност,“ заяви говорителят на Генералният секретар на ООН по време на пресконференция вчера. Говорителят потвърди увереността на Антонио Гутереш, че всички останали страни, подписали споразумението, както и множество градове, щатове и предприятия в САЩ, ще продължат да демонстрират визия и лидерство, работейки за устойчив икономически растеж, основан на ниски нива на въглероден диоксид.

Реакцията дойде броени часове след като американският президент Доналд Тръмп официално обяви, че страната му няма да спазва международния договор, подписан от предшественика му Барак Обама и влязъл в сила през ноември 2016 г.

Всеки ден се боря за великите хора на тази страна,“ каза Тръмп. „Затова, за да изпълня тържествения си дълг да защитавам Америка и нейните граждани, Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.“ Президентът съобщи още, че ще започне процес по предоговаряне на условията по Парижкото споразумението или че ще договори изцяло ново споразумение, с условия, които да са „честни към Съединените щати, местните предприятия, работници, хора и данъкоплатци“.

Снимка: Pixabay

В съвместно изявление германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Паоло Джентилони настояха, че споразумението не може да бъде предоговорено, и апелираха към страните-съдоговорителки да ускорят усилията си в борбата срещу климатичните промени и да се адаптират. Канада и Япония също разкритикуваха решението на президента Тръмп, а Китай, Русия и Индия потвърдиха решимостта си да останат част от пакта.

САЩ са на второ място след Китай в света по количество емисии на парникови газове (15% от емисиите в световен мащаб), припомня новинарската агенция Reuters. С Парижкото споразумение страната се задължаваше да намали нивата им с 26-28% до 2025 г.

До момента 194 държави освен САЩ са се споразумели да намалят въглеродните емисии, така че да спрат затоплянето на планетата, докато все още е в допустими граници. Единствените страни, които не са се присъединили към пакта, са Сирия и Никарагуа.

Цялата пресконференция на говорителя на Генералния секретар може да гледате тук:

Източници: UN News; Reuters[:]