ООН: Нараства броят на юношите, които умират от СПИН

UNICEF/UNI201846/Schermbrucker
Снимка: UNICEF/UNI201846/Schermbrucker

Средно по 29 юноши на възраст между 15 и 19 години биват заразени с вируса на СПИН на всеки час, сочат данни на УНИЦЕФ, като Организацията призовава за удвояване усилията за превенция и лечение.

„След всички спасени и подобрени животите, благодарение на превенция, лечение и грижи; след всички спечелени битки срещу предразсъдъци и невежество за това заболяване; след всички прекрасни цели, които постигнахме, СПИН все още е втората причина за смърт на хората на възраст 10-19 г. в световен мащаб – и номер едно в Африка.“, заяви Антъни Лейк, изпълнителният директор на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) по време на 21-та международна конференция по въпросите на СПИН, която бе открита вчера (18.07.) в Дърбан, Южна Африка.

Докато процента на новите инфекции сред подрастващите бива изравнен, от УНИЦЕФ са загрижени, че прогнозираното увеличение на тяхното население през следващите години ще означава увеличаване на общия брой инфекции.

Момичетата са особено уязвими, съставляващи около 65% от новите юношески инфекции в световен мащаб, според УНИЦЕФ.

В Субсахарска Африка, която представлява около 70% от хората в света, живеещи с ХИВ, три от всеки четири новозаразени с ХИВ юноши през 2015 г., са били момичета.

И все пак страхът от това да си направят тест е причина много млади хора да не знаят за своето състояние. Сред подрастващите, само 13% от момичетата и 9% от момчетата са били изследвани в рамките на последната година.

Ново социологическо проучване на УНИЦЕФ показва, че около 68% от 52 000 млади хора, изследвани в 16 страни не искат да бъдат изследвани, тъй като се страхуват от ХИВ-положителен резултат и тъй като се притесняват от социална стигма.

„Борбата срещу СПИН няма да приключи, докато не удвоим усилията си за превенция и лечение; докато не достигнем до тези млади хора, на които все още се отказва прогресът, на който милиони хора вече се радват; и докато не се сложи край на стигмата и страха, които спират толкова много млади хора да се тестват.“, допълни Лейк.

В същото време, новите инфекции сред децата в резултат от предаването на ХИВ при раждането или по време на кърмене, са намалели драстично от 2000 г. насам, което е спад от 70% през периода. УНИЦЕФ призовава за засилени усилията за тоталното елиминиране на предаването на вируса от майка на дете.

През 2015 г. половината от новите случаи на заразяване сред деца на възраст от 0 до 14 г., са настъпили само в шест страни: Нигерия, Индия, Кения, Мозамбик, Танзания и Южна Африка.

В първия ден на 21-и Международната конференция СПИН, УНИЦЕФ проведе сесия за постиженията в Южна Африка от 2000 г. насам за премахване предаването на ХИВ от майка на дете и друга сесия, която показа потенциалът на мобилните приложения като „Свързана Мама“, което се използва успешно в Южна Африка, за да се свържа бременни жени и майки със здравни грижи, за да се предотврати предаването на ХИВ от майка на дете и за подобряване здравето на майките и децата, живеещи с ХИВ.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова