ООН осъди масовите екзекуции в Иран

Снимка: UN
290931-prison
Снимка: UN Photo/Martine Perret

Върховният комисар на ООН за правата на човека днес осъди екзекуцията на 20 души в Иран през изминалата седмица за предполагаеми престъпления, свързани с тероризъм.

„Прилагането на прекалено широки и неясни обвинения, съчетани с пренебрежение към правото на обвиняемия на справедлив съдебен процес, в тези случаи доведоха до сериозна несправедливост.“, заяви Върховният комисар на ООН за правата на човека, Зейд Ра‘ад Ал Хюсейн.

Отчетите показват, че повечето, ако не и всички, от екзекутираните, са от малцинствена група – сунити от кюрдската общност. В много от случаите, имаше сериозни съмнения относно справедливостта на съдебните процеси и на други права на обвиняемия.

За обесеният на 05.08. Шахрам Ахмади се твърди, че е бит и принуден да подпише празен лист хартия, на който е била записана фалшива му изповед. Членовете на семейството му не са могли да го посетят, преди да бъде екзекутиран, и са били насочвани към гробището вместо към затвора Ражай Шахр, западно от Техеран.

Зейд също осъди и екзекуцията от миналия месец на Хасан Афшар, 19-годишен, който бе арестуван на 17-годишна възраст и осъден за изнасилване. „Екзекуцията на непълнолетни правонарушители е особено отвратителна.“, каза още Зейд, като призова Иран да спазва стриктно забраната съгласно международното право за правата на човека срещу тази практика.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова