ООН осъди нападението над медийни работници в Кабул

08-20-2015Afghan_WorkersObinna Anyadike/IRIN

Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан (UNAMA) осъди нападението над медийни работници в Кабул на 20.01., при което бяха убити осем души и ранени 24 цивилни граждани, много от тях от сферата на медиите, както и жени и деца.

Талибаните поеха отговорност за взрива на микробус, превозващ персонал на медийната организация Толо от работа по домовете им. През октомври талибаните отправиха конкретна заплаха срещу Толо и други афганистански новинарски организации, обозначавайки ги като военни цели.

„Силната и независима журналистика, свободна от заплахи и страх от криминално насилие, е от съществено значение за здравата демокрация и достойно общество.“ заяви Тадамичи Ямамато, заместник специален представител на Генералния секретар за Афганистан и изпълняващ длъжността ръководител на UNAMA, в свое изявление.

„Афганистан може да се гордее със своя разцвет в медийния сектор. Трябва да се вземат всички мерки за безопасност на медийните професионалисти и свободата на изразяване срещу тези, които ще използват насилие, за да наложат своята глас и възгледи сами.“ добави той.

Като подчертава, че журналистите, като граждани, може никога да не бъдат обект на нападение или заплахи, UNAMA призова всички страни в конфликта, включително и талибаните, да прекратят всякакви заплахи срещу медиите.

От Мисията също подчертаха, че международното хуманитарно право, което важи за всички страни в конфликта в Афганистан, забранява атаките срещу цивилни граждани по всяко време и на всяко място.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова