ООН осъди подстрекателството и нетолерантността, във връзка с ескалацията на речта на омраза срещу мюсюлмани

0
1580

560600-welsh-615613-dieng

В съвместно изявление, Специалният съветник за предотвратяване на геноцида Адама Диенг и Специалният съветник за отговорност за защита Дженифър Уелш изразиха опасения по повод зачестилите, в последните седмици, случаи на нетолерантност и реч на омразата, насочени най-вече срещу мюсюлманите. Те призоваха политическите лидери и авторитетните фигури да действат незабавно, отговорно и с уважение към международното и националното право.

“Отвратени сме от безочливите манифестации на омраза и нетолерантност, включително и от обществени фигури, които използват подобни актове като отговор срещу терористични атаки и най-вече умишлено и опасно разпространяват грешна информация и манипулират страховете и притесненията на хората за постигане на политически цели” – се казва в изявлението.

Съветниците осъдиха категорично всички криминални атаки на екстремисти, независимо къде се случват, и подчертаха вредоносния ефект, който има умишленото свързване на такива атаки с определено население. Това води до дискриминация и до враждебност, най-вече към мюсюлманите.

В допълнение припомниха, че: „защитата на националистическа, расистка или религиозна омраза, която подстрекава към дискриминация, враждебност или насилие” е забранена от международното право, което защитава правата на човека, и от националното право и конституциите на много държави.

Съветниците отбелязаха, че в последните седмици е имало множество актове на заплахи и насилие срещу мюсюлмани и мюсюлмански центрове, включително вандализъм срещу джамии, както и дискриминиращи, ксенофобски и расистки изявления. Някои от тях посочват всички мюсюлмани, както и всички бежанци и търсещи убежище от Сирия и Ирак като „терористи”.

Бяха засегнати и предложенията на някои политици да бъде забранено на мюсюлманите да влизат в САЩ, да бъдат регистрирани в национална база данни или да бъдат принудени да носят идентификация, подчертаваща тяхната религия, както и други призиви от правителства за въздържание от прием на бежанци от Сирия и Ирак. „Това е неприемливо. Бежанците от Сирия и Ирак бягат от точно това насилие, от което ние на запад също се страхуваме. Да им откажем, когато търсят убежище, е оскърбление за общата ни човечност” – се казва в изявлението.

„В този момент, в който светът се сблъсква със сложни предизвикателства, свързани с конфронтацията с екстремистки насилствени групировки и отделни личности, правителствата и други водещи актьори в обществото трябва публично да се противопоставят на лъжите, предразсъдъците и страха” – заявиха двамата съветници.

Изготвил: Радост Карамихалева

Източник: UN News

Снимка: UN Photo/Paulo Filgueiras/Amanda Voisard