[:bg]ООН осъди убийството на хуманитарни работници в Южен Судан[:]

0
1337
25 юни 2015 г. Лечение на холера и кампания за ваксинация в Джуба, Южен Судан. Снимка: UN Photo/JC McIlwaine

[:bg]Шестима хуманитарни работници от национална неправителствена организация са били убити на 25 март, когато конвоят им е попаднал в засада по пътя от столицата Джуба към град Пибор в източната част на Южен Судан.

Специалният представител на Генералния секретар на ООН за Южен Судан, Дейвид Шиърър, призова правителството на страната да разследва и задържи виновните.

ООН осъжда тази ужасяваща и безсмислена загуба на живот… Това хладнокръвно убийство е крайно осъдително, защото тези хуманитарни работници се бяха посветили на това да облекчат страданието на народа на Южен Судан“, заяви той в изявление пред медиите. Говорейки за нападателите, г-н Шиърър добави: „Млади мъже биват въоръжавани, без обучение, и биват оставяни да действат безнаказано от всички страни“.

Атаката – най-тежката срещу хуманитарни работници в африканската държава от началото на военните действия през декември 2013 г. – се случва в момент, когато нуждите от хуманитарна помощ в региона са достигнали безпрецедентни нива.

25 юни 2015 г. Лечение на холера и кампания за ваксинация в Джуба, Южен Судан. Снимка: UN Photo/JC McIlwaine

Подобни атаки не само поставят живота на хуманитарните работници в риск, но също така застрашават живота на хиляди жители на Южен Судан, които разчитат на нашата помощ за оцеляването си“. Това заяви Юджийн Овусу, координатор на хуманитарната дейност в страната, като подчерта, че сигурността на хуманитарните работници трябва да се гарантира, за да могат те да предоставят необходимата помощ на местата, които се нуждаят най-много от такава.

Смъртта на хуманитарните работници увеличи общия брой убити в Южен Судан от 2013 г. насам на поне 79 души. Това прави страната една от най-опасните територии в света, в която можеш да бъдеш хуманитарен работник.

За последните два месеца нападенията срещу хуманитарни работници и помощите, предвидени за местното население, рязко са се увеличили, което се отразява и на бързото влошаване на сигурността и икономическото състояние на страната. Показателно за това е, че нападението срещу шестимата хуманитарни работници се случва в област, контролирана от южносуданското правителство.

Специалният представител Дейвид Шиърър призова за незабавно и пълно прекратяване на огъня в Южен Судан и възобновяване на мирните преговори. „Всеки път, когато подобна атака се случи, ние казваме, че никога не трябва да се случи отново. И все пак се случва… Не съществува безопасност, когато атаките са посрещани с мълчание и бездействие.

Върху материала работи: Лора Йорданова

Източници: UN; UNMISS[:]