[:bg]ООН отпуска три милиона долара на сомалийско-кенийски трансграничен проект за сомалийските бежанци[:]

UN OCHA

[:bg]

UN OCHA

Фондът за изграждане на мира към Организацията на Обединените нации е заставен да отпусне 3 000 000 щатски долара на пилотен проект, който ще осигури изграждането на мира и професионалните умения на сомалийски бежанци, които желаят доброволно да се завърнат от Кения в Сомалия.

При обявяването на пилотния проект, от фонда още съобщиха, че също така ще помогнат на бежанците да се установят и да започнат процес на реинтеграция в общността.

От фонда на ООН отбелязват, че проектът е уникален, тъй като достига отвъд границите и се насочва към една и съща популация, първо в убежището в Дадааб, Кения, и след това на връщане в Байдоа, Сомалия. Проектът се основава на споразумение между правителствата на Кения и Сомалия и Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) относно доброволното репатриране на бежанци от Сомалия, живеещи в Дадааб.

ВКБООН в Кения, както и ВКБООН, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Организацията за прехрана и земеделие (FAO), Световната продоволствена програма (WFP), Международната организация по миграция (МОМ) и Международната организация на труда (МОТ) в Сомалия ще получат финансиране. В момента Фондът за изграждане на мира спонсорира и други проекти в Сомалия, насочени към укрепване на националната власт в областите, освободени от бунтовнически контрол.

Инициативата има за цел да насърчи съвместното съществуване и мирно разрешаване на конфликта в Сомалия, в допълнение към подкрепата на приоритетите на правителството за стабилизиране и мирните дивиденти, включително инвестиции в работни места. Фондът също така има за цел да продължи стартирането на подобни инициативи за завръщане и реинтеграция на бежанците.

Източник: UN News Centre[:]