ООН – преговорите за мир в Йемен удължени с една седмица

Yemen_UNHCR__Arhab_2016
Снимка: UNHCR/Yahya Arhab

С всички очи вперени в йеменските мирни преговори, пратеникът на ООН за страната обяви, че поддържаните от ООН преговори, провеждани в Кувейт, са удължени за още една допълнителна седмица.

„Надяваме се, че делегациите могат да използват тази оставаща седмица, за да постигнат напредък по пътя към мира.“, заяви Исмайл Оулд Шейх Ахмед, Специален пратеник на Генералния секретар за Йемен, който по-рано представи на страните предложение за политическо решение, което се основава на общата основа, постигната в предходните седмици.

Той поиска допълнителната седмица в писмо до правителството на Кувейт, домакин на мирните преговори, и се срещна с Шейх Сабах Халед Ал-Хамад Ал-Сабах, първи заместник министър-председател и министър на външните работи, за да направи преглед на последните развития и плановете за следващите дни.

В средата на юли, Оулд Шейх Ахмед призова страните, като посочи, че е “дошло времето да се вземат окончателни решения, които да покажат на йеменските хора искреността на намеренията Ви и Вашите национални задължения.“.

Огромни райони от разкъсания от войната Йемен – 19 от 22 области – са изправени пред тежка продоволствена несигурност, като положението в засегнатите райони вероятно ще се влоши, ако конфликтът продължава, според нова оценка на ООН и партньори.

Последният анализ на Интегрираната класификация на фазата на продоволствена сигурност (IPC) потвърждава, че повече от половината население на страната живее при „извънредни“ или „кризисни“ нива на продоволствена несигурност.

След почти 16-месечен конфликт в Йемен, прекратяването на военните действия бе обявено за 10 април и оттогава продължава да се предоставя освобождаване от насилие в много части на страната. Но сериозни нарушения са настъпили в Мариб, ал Джавф, Тайз и в граничните райони със Саудитска Арабия.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова