ООН призовава за осигуряване на достъп до питейна вода в Източна Украйна

0
941
07-14-2015Ukraine_Water
Снимка: UNICEF/Aleksey Filippov

Организацията на Обединените нации (ООН) е обезпокоена от продължаващото въздействие на въоръжения конфликт върху цивилни в Донбас. Според прессъобщение от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, наличието на чиста вода, в момента, за над 300 000 души, живеещи в района на Донецк, е в опасност, защото служителите на пречиствателната станция за вода бяха евакуирани на 13 март, поради повишена несигурност в района.

“Прекъсването на водната система е сериозен проблем. Ако водната станция не възобнови  дейността си веднага, последствията за невинни цивилни са тежки. Призовавам всички страни в конфликта да уважават гражданските инсталации”, каза Нийл Уокър, хуманитарен координатор в Украйна.

Местните власти осигуряват вода чрез камиони до училища и детски градини, но това не е устойчиво решение. Длъжностни лица посочват, че градът има достатъчно водни запаси до този четвъртък.

“Достъпът до надеждно и безопасно водоснабдяване е от особено значение за децата и жените. Прекъсването на основни услуги за неопределен период от време силно въздейства на най-уязвимите”, каза Джована Барберис, представител на УНИЦЕФ в Украйна.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Магдалена Райкова