ООН призова европейските лидери да защитят правата на бежанците

0
1121

aa5ca5b0953db2e26026cc63f1347dd9fca95ac0e40bb91724c2e0e1123f2a41

Снимка: UNICEF/Ashley Gilbertson VII

Специалният докладчик на ООН за правата на мигрантите Франсоа Крепо предупреди в свое изявление, че в Европа е станало невъзможно да се провежда смислена дискусия за правата на мигрантите и тяхната интеграция.

Чрез изявлението си той се обърна към политическите лидери на държавите от Европейския съюз, които се събират в Брюксел за среща на Европейския съвет на 18-ти и 19-ти февруари и призова за прекратяване на продължителния упадък в защитата на правата на мигрантите.

“В борбата си за контрол на границите Европа постепенно отнема правата на мигрантите и търсещите убежище и по този начин създава новото нормално, което е плашещо” – каза той.

“Европейските държави трябва да предложат безопасни и редовни канали на мобилност. Това е единственият начин, по който ще спечелят обратно пълния контрол над границите си. За да се елиминира незаконният трафик на хора, трябва да се предложи безопасна и евтина алтернатива, с проверки за сигурност, която ефективните визови процедури биха могли да осигурят. Хората ще продължат да идват, защото имат нужда да оцелеят” – добави Крепо.

Той отбеляза също, че новата стратегия да се използва НАТО в опитите за овладяване на бежанската вълна повдига множество смущаващи въпроси.

В заключение Крепо каза, че: “Европа трябва да си възвърне ролята на защитник на правата на човека, на морален и политически лидер в този дебат на страха, стереотипите, расизма и ксенофобията”.

“Продължавам да призовавам европейските политически лидери да покажат морални и лидерски качества, борейки се по-ожесточено с расизма, ксенофобията и престъпленията на омразата, консолидирайки общата ни култура на зачитане на правата на човека, укрепвайки институциите на всички нива и приветствайки разнообразието на култури и религии като обогатяване за всички – граждани и чужденци” – завърши той.

Изготвил: Радост Карамихалева

Източници: UN News