ООН призова за продължаване на подкрепата за Афганистан по време на Срещата на върха на НАТО

Logo Warsaw_cmyk

Срещата на върха на НАТО се проведе в Полша в периода 8-9 юли 2016 г. По време на форума бяха взети ключови решения по отношение на сигурността и отбраната в Европа и Близкия изток.

Една от темите в дневния ред бе продължаването на мисията на Алианса в Афганистан. По време на Срещата заместник-генералният секретар на Организацията на Обединените нации Джефри Фелтман подчерта необходимостта от подкрепа на страната за извършване на реформи за устойчиво бъдеще. Фелтман заяви, че ООН ще продължи да подпомага усилията на правителството да защити своя народ. Заместник-генералният секретар приветства скорошните дискусии в Кабул между правителството, националните сили за отбрана и сигурност в Афганистан и мисията на НАТО  в страната относно превенцията и неутрализирането на инцидентите с цивилни.

Повече от 200 представителства и подразделения на ООН работят в подкрепа на приоритетите на правителството в Афганистан чрез различни дейности.

По време на Срещата на върха бях взети три ключови решения по отношение на присъствието и подкрепата на НАТО в Афганистан:

  • продължаване на мисията в страната и след 2016 г. чрез използването на гъвкав регионален модел
  • продължаване на финансирането на афганистанските сили за сигурност до 2020 г.
  • подкрепа за продължително политическо и практическо сътрудничество.

Според генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг лидерите на НАТО са изпратили ясно послание, че Афганистан няма да бъде изоставен.

Освен ООН, лидери на Европейския съюз също се включиха в обсъждането на подкрепата на за Афганистан.

Източници: UNAMA, NATO