[:bg]ООН: Кризата в Украйна придобива застрашителни размери[:]

27 септември 2016 г., Станция в Луганск, област Луганск. Снимка: OSCE/Evgeniy Maloletka

[:bg]

27 септември 2016 г., Станция в Луганск, област Луганск. Снимка: OSCE/Evgeniy Maloletka

На фона на ескалиращото насилие в Украйна, Съветът за сигурност на ООН, заедно с висшия служител на ООН по хуманитарните въпроси за страната изразиха своята загриженост относно опасното влошаване на ситуацията в източната част и нейното въздействие върху цивилното население, намиращо се там.

Членовете на Съвета за сигурност осъдиха употребата на оръжия, забранена от така наречените Мински споразумения в прессъобщение, публикувано на официалната страница на ООН.

В него се подчертава необходимостта от придържане към резолюция 2202 (2015), която съдържа мерки за изпълнение на гореспоменатите споразумения, имащи за цел да сложат край на насилието в източните части на страната. Освен това, Съветът за сигурност изразява още веднъж своята подкрепа за запазване териториална цялост на Украйна и нейният суверенитет.

От друга страна, координаторът на ООН по хуманитарните въпроси също демонстрира своята загриженост относно рязкото влошаване на ситуацията в Източна Украйна и последиците от нея за цивилното население.

27 септември 2016, Авдеевка, източната част на Украйна. Снимка: OSCE/Evgeniy Maloletka

По данни на хуманитарните служби, филтриращата станция на Донецк е спряла да функционира на 30 януари (понеделник), оставяйки между 15 000 и 17 000 души без вода и засягайки общо около 400 000 души в Авдеевска област. В допълнение към това, четвърта линия на коксовия завод, намиращ се там e пострадала. Вследствие на обстрела, той е оставен без захранване, което също се отразява на доставката на топла вода в региона. В случай, че не се извършат спешни ремонти, при настоящите минусови температури има опасност тръбопроводите да замръзнат, в резутат на което ще са необходими седмици за подгряващата система да заработи отново.

Същевременно продължават да бъдат регистрирани случаи на пострадали вследствие на военните действия в страната. По данни на службите на ООН от началото на конфликта до сега са загинали около 10 000 души (украински военни части, цивилни граждани и членове на други въоръжени групировки), като над 2 000 са цивилни.

Според заместник-генералния секретар на ООН по политически въпроси — Джефри Фелтмън от 7 януари насам и най-вече през последните дни се наблюдава опасно изостряне на конфликта. Съгласно доклади, миналият четвъртък (2 февруари) са били чути над 10 000 експлозии в района на Донецк, като освен това има данни за интензивни бойни действия в близост до Мариупол, Попасная и Свитлодарск/ Дебалцев. Обстановката се усложнява допълнително от щетите, които търпи инфраструктурата поради суровата зима. Украинските власти твърдят, че правят всичко възможно за подкрепа и координация на хуманитарните помощи.

Координаторът на ООН по хуманитарни въпроси за Украйна — Нийл Уокър призова за незабавно прекратяване на огъня, което да предотврати по-нататъшна загуба на животи и за да се предостави възможност за осъществяване на спешните ремонти, които да възстановят достъпа до основни услуги на стотици хиляди засегнати граждани, живеещи на температури под -10 градуса”.

Източници

[:]