ООН с нова инициатива за справяне с младежката безработица

ecosoc70cardyouthresized
Снимка: ECOSOC

Над 800 младежи от цял свят се събраха в Ню Йорк за годишния Младежки форум на Икономическия и социален съвет на ООН (ИКОСОС). Форумът бе открит на 1-ви февруари и ще продължи до 2-ри февруари. Още в деня на откриването от Организацията на Обединените нации обявиха стартирането нова инициатива за справяне с младежката безработица и неравенството, считайки, че младежите ще бъдат движещата сила за реализирането на тази програма.

Председателят на ИКОСОС, О Джун, приветства младежките лидери с думите, че „Предизвикателствата, пред които сме изправени днес, може да изглеждат непреодолими. Но това не е вярно“.  О Джун допълни още, че всеки може да бъде носител на промяната независимо от възрастта си.

Младежкият форум се организира за 5-та поредна година като тазгодишното издание поставя акцент върху ролята на младите в постигането на Целите за устойчиво развитие през следващите 15 години.

Председателят припомни, че днешният свят поставя изпитания пред младите хора като безработица и неравенство базиращо се на пола, социалния статус и религията.

Новата инициатива на ООН ще бъде първата и най-масова програма срещу младежката безработица, която да активизира младежта. Новата стратегия бе представена и от генералния директор на Международната организация на труда, Гай Райдър. Той потвърди, че инициативата ще подпомогне младежите в намирането на достойна работа и ще улесни преминаването им от училище на пазара на труда. Инициативата представлява „уникално партньорство“, по думите на генералния директор, между правителствата, системата на ООН, бизнеса, академичните среди и младежките организации.

Райдър цитира, тревожната статистика, че днес всеки 2-ма от 5 младежи са или безработни, или получават възнаграждение крайно недостатъчно, за да излязат от порочния кръг на бедността.

Според Международната организация на труда в страните с по-нисък доход, ситуацията е още по-тревожна, тъй като там 9 от 10 младежи работят неформално, на несигурна и ниско заплатена работа, като по тази начин правата им като работници не са защитени.

Райдър окуражи младежите като заяви: „Вашите гласове представляват гласовете на младите хора навсякъде по света. Тези гласове трябва да бъдат чути и на базата на тях да се предприемат действия, за да изградим включващи и устойчиви общества, които да преборят неравенството и да открият нови пътища за мир, прогрес и просперитет“.

Заместник-генералният секретар на ООН, Жан Елисън, заяви, че инициативата е историческа стъпка за признаването на ролята и потенциала на младите хора за мира и сигурността.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Екатерина Димитрова