[:bg]ООН: Трябва да действаме спешно и решително срещу климатичните проблеми[:]

[:bg]

Снимка: Art L

В края на март в Ню Йорк се проведе еднодневна среща на високо равнище на тема Изменение на климата и дневен ред за устойчиво развитие 2030. Събитието бе осъществено от председателя на Общото събрание съвместно със Секретариата на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата. Целта на срещата бе да се подчертае взаимодействието между мерките за справяне с климатичните промени и Целите за устойчиво развитие, както и да се съберат представители на правителства, международни организации, частния сектор и други заинтересовани страни, които имат принос в прилагането на мерките, се посочва на официалния сайт на Общото събрание.

По време на срещата участие взеха председателят на Общото събрание на ООН Питър Томсън, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата Патрисия Еспиноза, както и министърът на околната среда, енергетиката и морските въпроси на Франция Сеголен Роял, изпълнителният директор на Секретариата на Зеления фонд на ООн за борба с климата Хауърд Бамски, губернатора на щата Вашингтон Джей Айнслий, изпълнителеният директор на AbzeSolar, принцеса Абзе Джигма и представител на правителството на Фиджи.

В своето изказване генералният секретар на ООН Антониу Гутериш засегна теми като последиците от глобалното затопляне, нарастващия недостиг на питейна вода по света, безработицата и бедността. „Ако искаме да защитим горите и живота на сушата, да опазим океаните, да създадем възможности за развитие на икономиката, да предотвратим масивни загуби и да подобрим здравето и благосъстоянието на хората на планетата, имаме само една възможност пред себе си. Действията за адаптиране към климатичните промени са необходимост, но и ясна възможност да насочим всичките си усилия към постигане на Целите за устойчиво развитие. Как ще го постигнем може да бъде е въпрос на научни или политически дебати. Но няма съмнение, че трябва да действаме, спешно и решително, и то сега. Това казват всички световни правителства в Париж през 2015 г. И това е единствената възможност да се осигури мир, просперитет и устойчиво бъдеще“, посочва в края на изказването си Гутериш.

Председателят на Общото събрание Питър Томсън наблегна не само на проблемите, но и наблюдаваните положителни тенденции в много страни по света, като устойчив икономически растеж, инвестиции във възобновяема енергия, издаване на зелени облигации и оптимизирано използване на ресурси. „Макар тези тенденции да са положителни, предприемането на действия за предотвратяване на най-лошите последици от изменението на климата изисква още много работа.“, каза още Томсън. В края на своето изказване председателят призова всички да се замислят за благоденствието на внуците си, защото в настоящето „ние крадем от тяхното бъдеще“. „Имаме време да се променим и Дневният ред за устойчиво развитие и Парижкото споразумение ни показват как да го направим.“, завършва той.

Източници: UN, UNFCC

Върху материала работи: Ивета Стоянова[:]