ООН: Увеличава се броят на жертвите в Ирак

0
1238
Iraq_Ramadi_OCHA_2016
Снимка: OCHA/Themba Linden

Според доклада на Делегацията на ООН в Ирак, убитите в страната за месец март надхвърлят 1 119, докато ранените са 1 561, съобщава UN News Centre. Върховните представителни лица на ООН изразиха притеснения за ситуацията в Ирак. Силно обезпокоен остана и Специалният представител на Генералния-секретар на ООН,  Ян Кубис, който определи загубата на живот и продължителното насилие „като резултат от тероризма и въоръжения конфликт в страната.“

Сред жертвите е имало както цивилни, така и федерални служители на реда, чийто брой на починали е бил 45. Пострадали са също охранители на съоръжения и пожарникари. Силите на сигурността в Ирак, които включват Пешмерга, Специалните тактически части (SWAT) и различни милиции, които се бият заедно с Иракската армия, отчетоха 544 убити и 365 ранени за последния месец. Целият брой на жертвите надхвърля този от февруари, който е бил: 670 убити и 1,290 ранени. С над 250 убити и 770 ранени, Багдад е бил най-силно засегнатият район в страната. Това се дължи на многобройните терористични атентати в столицата, извършени главно от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ).

„Моята надежда е, че предложените реформи ще бъдат приложени и ще изведат тази красива страна към евентуална нормалност“, заяви специалният представител Ян Кубис.

Делегацията на ООН отбеляза, че е била възпрепятствана в ефективното потвърждаване на жертвите в конфликтите райони, както и в докладите за броя хора, които са починали от вторични ефекти на насилие след като се бягали от домовете си. Част от тези вторични ефекти са: излагането на елементи, липса на вода, храна и медикаменти. Поради тези причини, отчетените данни се считат като абсолютния минимум.

Източник: UN News Centre

Върху материала работи: Никола Данаилов