[:bg]ООН ще следи на място евакуацията в Алепо[:]

0
1665

[:bg]

Снимка: Joshua Tabti/ Flickr

След като на 17 декември сирийските бунтовници обявиха в социалната мрежа Туитър, че са постигнали съгласие с Русия и Иран относно евакуацията в Алепо, този вторник (20 декември) Червеният полумесец в Сирия и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) възобновиха процеса на евакуация в обсадените квартали на източен Алепо.

Междувременно разтревожен от опустошителната хуманитарна криза в Алепо, Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция, предвиждаща увеличаване броя на служителите, които да наблюдават и докладват протичането на евакуацията в сирийския град. Още на следващия ден ООН съобщи, че е получила разрешение от властите в Сирия да изпрати двадесет свои служители от страната и чужбина в града.

На пресконференция в Женева, говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) — Йенс Лаерке обобщи, че това ще увеличи тройно броя на международните служители, които към момента са в Алепо. Той отбеляза също, че още стотина служители, намиращи се в западен Алепо имат готовност да преминат в източната част на града.

Лаерке не пропусна да благодари на Арабския Червен полумесец и на Червения кръст за техните усилия. Той съобщи, че към 9:20 ч. местно време са били ескортирани 10 автобуса от Рамусех (предградие в източен Алепо) към Кхан ал-Ассал в западната част. По данни на OCHA от 15 декември насам общо 19 000 души са били евакуирани от източната част на града, като се очакват още автобуси, пълни с хора в идните дни.

Според говорителя на OCHA, операцията ще продължи докато всички, нуждаещи се от помощ и желаещи да напуснат са го направили безопасно и с достойнство.

Снимка: Foreign and Commonwealth Office/ Flickr

Що се касае до състоянието на евакуираните, говорителят на Световната здравна организация обяви, че до момента 301 души са били евакуирани по медицински съображения до близките болници в Идлиб (селски район в западен Алепо) и Турция. Освен това, партньори на ООН и неправителствени организации в Газиантеп и областта Идлиб оказват спешна хуманитарна помощ, включително медицински грижи на болни и ранени.

Международната организация по миграция пък съобщи, че разполага с екип от 233 служители, които да предоставят помощ с хранителни и нехранителни продукти, като комплекти за спешна помощ и подслон.

Говорителят на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) — Адриан Едуардс, от своя страна отбеляза, че няма индикации хора да преминават границата с Турция и че бежанските лагери в страната се намират под контрола на турските власти. Въпреки това, Едуардс заяви, че ВКБООН има запаси и готовност (допълнителни 100 000 военни) да се намеси, ако се забележи промяна в ситуацията.

Източници

Върху материала работи: Александра Александрова[:]