Отбелязваме Европейския ден на жертвите на престъпления от омраза

22july_logo_ENG

22 юли е обявен за Европейски ден на жертвите на престъпления от омраза. Целта на отбелязването на деня е да привлече общественото внимание към борбата с престъпленията от омраза, да спомогне за справедливо отношение към жертвите на престъпления от омраза, да създаде платформа, за да се чуе гласът на пострадалите, да стимулира осъществяването на образователни и информационни кампании, които да предотвратят подобни престъпления.

Денят се отбелязва след трагичните нападения в Норвегия на 22 юли 2011 г., в които загиват десетки души. На 22 юли европейските организации и обществеността показват съпричастност с пострадалите и предприемат мерки за предотвратяване на подобни престъпления.

Езикът на омразата, според определението на Съвета на Европа, обхваща всички изразни форми, които разпространяват, подбуждат, насърчават или оправдават расова омраза, ксенофобия, антисемитизъм или други форми на омраза въз основа на нетолерантност, включително: нетърпимост, изразена като агресивен национализъм и етноцентризъм, дискриминация и враждебност срещу малцинствата, мигрантите и хората с имигрантски произход.”

На страницата на Кампания „Движение за език без омраза” може да намерите инструмент, чрез който да маркирате онлайн съдържание, което съдържа реч на омразата, насажда расизъм, ксенофобия и агресия към различните.

Днес денят ще бъде отбелязан чрез множество събития. Едно от, които ще се случи по време на младежкия фестивал на изкуствата The Bridge Fest в град Видин.

Може да бъдете съпричастен към Европейския ден на жертвите на престъпления от омраза като използвате снимката на кампанията в социалните мрежи или се включи във верижната снимка на сърцето-символ на кампанията, като си направите снимки/селфи с половин сърце и го изпратите на сайта на кампанията.