Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

0
1096
kosm
Снимка: Archives of Rocket and Space Corporation Energia

На 12 април 2016 година Организацията на Oбединените нации  отбeлязва 55-годишнината от първия човешки полет в Космоса.

В 9:07 часа московско време на 12 април 2016 г. от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток“ с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин, който извършва една обиколка на Земята за 108 минути. Това историческо събитие бележи изпращането на първия човек в Космоса и открива пътя за изследване на космическото пространство в полза на цялото човечество.

През 2011 г. ООН обяви 12 април като „Международен ден на човешките космически полети“ . Този ден отбелязва началото на космическата ера за човечеството,  потвърждаващ приноса на космическата наука и технология за постигане на целите за устойчиво развитие и повишаване благосъстоянието на държавите и народите.

Генералният секретар на ООН – Бан Ки-Мун, изрази дълбоката си убеденост за общия интерес на човечеството в насърчаване на изследването и използването на космическото пространство за мирни цели.

„Убеден съм, че Международният ден на човешките космически полети“ ще ни напомня за нашата обща човечност и нуждата ни да работим заедно, за да преодолеем общите предизвикателства. Надявам се, че космическите полети ще вдъхновят младите хора да преследват мечтите си и да се стремят към познаване и разбиране на света.“

Източник: UN

Изготвил: Андреа Йовева