Отбор от бежанци ще се състезава на oлимпиадата в Рио

IOCringsColour

За пръв път в историята отбор от бежанци ще се състезава на олимпийските игри в Рио де Жанейро, които ще се проведат тази година. На 2 март Бордът на изпълнителните директори на Международния олимпийски комитет (МОК) излезе с решение за сформиране на отбор на бежанците олимпийски спортисти. Отборът ще бъде третиран по същия начин, както всички останали отбори, участващи в най-мащабното спортно събитие в света.

Бордът е утвърдил официалното име на отбора и правилата, които той трябва да съблюдава. Флагът, който отборът на бежанците спортисти ще развява е този на олимпийските игри, а при церемонии по награждаване ще се използва химнът на олимпиадата.

За да бъде сформиран отборът Националните олимпийски комитети са били призовани да посочат бежанци, които могат да участват на олимпиада, след което те ще получат финансиране за подготовката им. Досега са посочени 43-ма кандидати, които МОК подпомага. Номинирането на кандидати вече е приключило и единствено със специално разрешение на президента на Комитета ще могат да бъдат включвани нови кандидати.

„С приемането на отбора на бежанците олимпийски спортисти, ние искаме да изпратим послание на надежда към всички бежанци по света“, заяви президентът на МОК, Томас Бах. „Без национален отбор, към който да принадлежат, без национален флаг, който да развяват, без национален химн, който да бъде изпълнен, тези спортисти са добре дошли да се включат в олимпиадата със знамето и химна на олимпийските игри. Те ще имат дом заедно с всички останали 11 000 спортисти и 206 Национални олимпийски комитети в олимпийското село“, допълва още Бах.

Отборът на бежанците олимпийски спортисти ще бъде съставен от 5 до 10 души. Техните имена ще бъдат ясни през юни. Критериите за номинация за участие в отбора включват, ниво на спортни умения, официален бежански статут признат от ООН, както и лична история.

Източник: МОК

 

 

1 COMMENT

Comments are closed.