Отлагане на договора за свободна търговия между Австралия и ЕС

0
130

В понеделник, 30 октомври, австралийски министри съобщават за оттеглянето на Австралия от преговорите с ЕС за сключване на споразумение за свободна търговия.

Двете държави водят преговори от 2018 г., като Австралия има интерес да увеличи износа на селскостопански продукти чрез премахване на митата на ЕС и разширяване на квотите, докато Европа вероятно ще получи по-голям достъп до влиятелната минерална индустрия в Австралия.

Австралийският министър на търговията Дон Фарел каза след среща с министрите на търговията от Групата на седемте (G7) в японския град Осака през уикенда, че не е постигнат напредък.

“Дойдох в Осака с намерението да финализирам споразумение за свободна търговия”, съобщи Фарел в изявление. “За съжаление не успяхме да постигнем напредък. Преговорите ще продължат и се надявам, че един ден ще подпишем сделка, който е от полза както за Австралия, така и за нашите европейски приятели,” добави той.

Австралийският министър на земеделието Мъри Уат каза, че ЕС, като един от най-големите пазари в света, съвсем леко е променил предложението, което постави на масата преди три месеца.

“Просто не видяхме ЕС да увеличи достатъчно офертата си за неща като говеждо и овче месо, млечни продукти, захар, така че тази сделка да е от национален интерес за Австралия”, каза той пред радио ABC.

Еврокомисарят по търговия Валдис Домбровскис каза, че блокът е “представил търговско значимо предложение за достъп до селскостопанския пазар на Австралия,като същевременно е взел предвид интересите на европейския селскостпански сектор”.

“За съжаление нашите австралийски партньори не успяха да се ангажират въз основа на предварително изяснени рамкови точки. Следователно не постигнахме напредък”, изрази той.

“Некадърна сделка”

Уат, австралийският министър на земеделието, съобщи, че поради предстоящите европейски избори ще мине известно време преди правителствот в Канбера и ръководството на ЕС да успеят да договорят сделка.

Австралийските фермерски групи оказаха натиск върху правителствот да не подписва “некадърна сделка”, който би поставила техните членове в неравностойно положение спрямо конкурентите в Нова Зеландия, Канада и Южна Америка, които имат по-голям достъп до пазарите на ЕС.

ЕС подписа търговско спорачумение с Нова Зеландия миналата година, което намали митата за износа на ЕС, включително за дрехи, химикали и автомобили, и позволи повече новозеландско говеждо, агнешко, масло и сирене да влизат в Европа.

“Разочароващо е, че европейците не пожелаха да сложат на масата нещо търговски значимо”, каза президентът на австрлийската Национална фермерска федерация Дейвид Йочинке в изявление. 

Източници:

Статия: https://www.reuters.com/business/australia-says-it-made-no-progress-trade-talks-with-eu-2023-10-30/