Пожарникарите в Алберта се надяват на дъжд и захлаждане

0
109
Горски пожар, източник: Wikipedia

Властите на Алберта се надяват, че по-ниските температури и дъждовете, прогнозирани за следващата седмица, ще помогнат на пожарникарите, които се борят с пожарите в богатата на петрол канадска провинция, въпреки че бурите могат да усложнят обстановката.

На фона на горещите и сухи условия синоптиците следят фронт, който вероятно ще навлезе в провинцията в неделя и ще донесе толкова необходимото облекчение, включително влажност и дори дъжд, заяви в събота Кристи Тъкър, говорител на противопожарните служби. “Това, което бихме искали да видим, е дълготраен дъжд, който ще се просмуче в гората и в земята“, коментира той. „Това ще ни помогне повече, отколкото краткотраен дъжд, който ще донесе мълнии и може да предизвика нов пожар.“

Алберта е изправена пред съкращения в производството на енергия, евакуация на домове и лошо качество на въздуха след началото на сезона на горските пожари. Тази година службата за борба с пожарите в Алберта е реагирала на 496 горски пожара, които са изпепелили повече от 842 000 хектара, в сравнение с едва 459 хектара през 2022 г.

Властите са затворили някои паркове и къмпинги в провинция Алберта през уикенда за Деня на Виктория. През празничния уикенд, когато жителите традиционно отиват на къмпинг или се наслаждават на други дейности на открито, обикновено се наблюдава увеличаване на сезонните горски пожари, някои от които са причинени случайно от хора.

Димът от горските пожари в Канада достигна и американските щати, включително Минесота, Небраска, Илинойс, Уисконсин, Уайоминг, Юта, Вашингтон и Колорадо, като на някои места предизвикаха предупреждения за качеството на въздуха.

В събота над 2800 пожарникари от Канада и Съединените щати се бореха с около 91 активни горски пожара.

Горските пожари поставиха на изпитание уменията на премиера на Албърта Даниела Смит за управление на бедствия преди изборите в провинцията на 29 май.

Няколко петролни и газови компании трябваше спорадично да спират или възобновяват добива в Алберта поради рискове, свързани с пожарите.

През последните няколко седмици средният поток на газ от Канада за САЩ намаля драстично.

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: Reuters