Политическо напрежение в Демократична република Конго

0
1397

7b9a24e91c7866440b997b386aebcfb5_400x400MONUSCO

В събота ръководителят на Мисията на ООН в Демократична република Конго (ДРК) и специален пратеник на генералния секретар в страната, Маман Сидикоу, изрази загрижеността си за последните събития от политическия живот в страната. В съобщение до медиите от Мисията коментираха последните действия на службите за сигурност на ДРК.

Според съобщението конгоанските власти са предприели мерки против политическите права и свободи на някои политически групи в страната, след като те са изразили намерение да проведат демонстрации в столицата и в големия град Лубумбаши. В изявлението Маман Сидикоу апелира към всички политически групировки да са максимално сдържани в такъв критичен момент от еволюцията на страната. Въпреки това Сидикоу настоява конгоанското правителство да не нарушава конституционните свободи на политическите участници в страната. „Той призовава конгоанските власти да направят възможно най-много, за да поддържат върховенството на закона и да се въздържат от действия, които ще възпрепятстват политическите участници от упражняването на техните конституционни права и свободи, включително свободата  на словото,свободното асоцииране и правото на мирно събрание.“, гласи съобщението.

Сидикоу подчертава необходимостта от  политическо пространство за насърчаването на един действително приобщаващ политически диалог, който да доведе до провеждането на мирни, прозрачни и легитимни избори. За тази цел от Мисията изразяват готовност за сътрудничество с представители на Африканския съюз.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Стоян Ангелов