[:bg]Пореден опит за резолюция на Съвета за сигурност за Алепо се провали [:]

0
945

[:bg]

Снимка: Wikimedia Commons

На провелата се на 5 декември среща във връзка с кризата в сирийския град Алепо, Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция за временно прекратяване на огъня, което да позволи предоставяне на хуманитарна помощ за затвореното в града цивилно население.

Работният вариант за резолюция, който беше съвместно изготвен от Испания, Нова Зеландия и Египет, беше отхвърлен поради наложено вето от Русия, Китай и Венецуела. Съгласно Устава на ООН всеки отрицателен вот (вето) получен от някой от петте постоянни представители на Съвета автоматично означава, че предложението не се приема.

По този начин макар да бяха получени 11 гласа в подкрепа на резолюцията и 1 глас “въздържал се”, принадлежащ на Ангола, вотът на Китай и Русия се оказва решаващ,  тъй като те са със статут на постоянни членове.

Това е третият опит на ООН за приемане на резолюция по повод насилието в Алепо в рамките на месец. На 8 октомври Съветът се провали в опитите си да предприеме действия за прекратяване на кръвопролитията в обсадената източна част на града. Тогава бяха гласувани две резолюции, една изготвена от Испания и Франция и втора, предложена от Руската федерация.

Текстът на документа предвиждаше възможност Съветът да вземе решение за пълно прекратяване на огъня, 24 часа след приемане на резолюцията, като в това число влизат всякакви нападения над Алепо — въоръжени, с ракети, минохвъргачки, противотанкови управляеми ракети, въздушни удари. Целта на всички тези мерки беше отваряне на 7-дневен коридор за доставка на спешна хуманитарна помощ.

В допълнение, резолюцията съдържаше текст, предполагащ последващо разширяване на 7-дневния период, в зависимост от нуждите на населението. В тази връзка ООН настоява за незабавен, устойчив и безпрепятствен достъп до цял Алепо, както за структурите на организацията, така и за нейните партньори.

Снимка: Foreign and Commonwealth Office

Междувременно на същата дата беше публикуван и докладът на Службата за координация по хуманитарни въпроси (OCHA) относно ситуацията в град Алепо.  Според него, военните действия в града продължават вече 48 часа, но без значително изместване на позициите. Около 31 500 души в източната част на Алепо пък са били разселени през последните шест дни. Освен това, три неправителствени организации са прекратили дейността си там, тъй като един хуманитарен работник беше убит при нападение на склад за хуманитарна помощ, по-рано тази седмица.

Що се касае до западната част на сирийския град, в доклада се твърди, че лошите условия на живот в едно от убежищата, по-познат като “фабриката за памук”, са принудили 10 000 вътрешно разселени лица, настанени там, да напуснат приюта. В допълнение, се отбелязва необходимостта от повече хранителни запаси, особено топла храна, а също и здравословни, най-вече за децата.

Не на последно място, в доклада се подчертава, че с настъпването на зимата, недостатъчните и неподходящи пространства за осигуряване на подслон остават най-големият проблем, пред който е изправено вътрешно разселеното население. Въпреки това ООН има готовност за оказване на подкрепа, стига да има осигурени достъп и защита.

Върху материала работи: Александра Александрова

Източници[:]