Посещение на генералния секретар в Тунис

0
1167
Dominic Chavez/World Bank
Dominic Chavez/World Bank
Снимка: Dominic Chavez/World Bank

В началото на седмицата, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун продължи своята обиколка, придружаван от президента на Световната банка, Джим Йон Ким,  като този път той посети Тунис. Там се проведоха срещи със знакови фигури от Либия и Тунис.

 „Ким и аз сме тук за да покажем своята подкрепа за Тунис, където стабилността и просперитетът прогресират, независимо от значимите предизвикатеслтва за икономиката и сигурността“, заяви шефът на ООН пред репортери на пресконференция.

Генералният секретар обобщи срещата си с президента на Тунис Бейджи Саид Есебси, като го похвали за демократичния прогрес в страната и го увери в подкрепата на ООН  за гражданите и правителството. Бан обърна внимание и на проблема с младежката безработица в страната, и заяви, че очаква с нетърпение да чуе мнението на младите от първо лице, визирайки предстоящата национална конференция.

  „ Обединените нации са готови да продължат своето сътруднчество с правителството на Тунис, за да се развият програми, които да създадт работни места и да намалят неравенството“, подчерта генералният секретар на ООН.

Друга важна среща в Тунис се проведе между Бан Ки-мун и вицепремиера на правителството на националното съгласие в Либия – Муса ал Кони, с което се подчерта значението на Либийската криза за региона. На срещата главата на ООН отбеляза значителния напредък в преходния процес, но и изтъкна проблемите с влошаващата се хуманитарна ситуация и засилената експанзия на Даеш в Либия. Бан подкрепи Президентския съвет на Либия и неговите усилия за обединяване на държавата под единно правителство. Накрая генералният секретар призова всички протвиници на завръщането на Президентския съвет в Триполи към разумно сътрудничество.“ Обединените нации отчитат ефекта върху Тунис от ситуацията в Либия, по-конкретно върху икономиката и сигурността. Ние се стремим към политическо решение в Либия“, заключи Бан Ки-мун на пресконференция.

По време на визитата си генералният секретар не пропусна да напомни за загрижеността на международната общност, относно терористичните атаки, които разтърсиха Тунис наскоро.

Източници: UN News Centre, UNSMIL 

Изготвил: Стоян Ангелов