Посещение на генералния секретар на ООН в Йордания

0
1112
UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten
UN Photo/Mark Garten

В края на миналата седмица генералният секретар на ООН Бан Ки-мун продължи своята обиколка в страните от Близкия изток, посещавайки Йордания, придружен от президента на Световната банка Джим Йон Ким. Основните моменти от събитието бяха посещението им на бежанския лагер Заатари, както и срещите им с висшестоящи държавни лица от  Палестина, Турция и Йордания, включително с крал Абдула II.

На пресконференция Бан Ки-мун обобщи впечатленията си от лагера Заатари. Генералният секретар отбеляза, че  първото му посещение е било при отркиването на лагера и сега вижда огромни промени, на фона на хилядите бежанцие приети в него. „Видях мащабна дейност там, признаци на течащ живот. Можех да открия всичко, което имате и в центъра на Аман. Имаше дори театър, няма нужда да споменавам за шопинг центровете, ресторантите и спортните зали. Колкото и да са приятни тези удобства, няма как те (сирийските бежанци – бел. ред.) да им се насладят, както ако си бяха у дома в Сирия“, разказа Бан пред журналистите.

Бан Ки-мун използва момента, за да оцени усилията на Йордания в бежанската криза, както и за да подкрепи увеличената международна помощ за най-засегнатите от сирийската криза. Той напомни и за предстоящата, първа в историята на ООН,  Световна среща на върха по хуманитарните въпроси, която трябва да очертае устойчива рамка за хуманитарна помощ, предвидена за над 120 милиона нуждаещи се от целия свят. Тя ще се проведе през май месец в Турция, а генералният секретар изрази надежди, че резултатите й ще надминат всички предходни конференции от подобен характер.

Посещението продължи с двустранни срещи между генералния секретар и висши длъжностни лица от Йордания, Палестина и Турция. Бан Ки-мун обсъди с Абдула II важната роля на Йордания, като опекун на Светите земи, в мирния процес в Близкия изток и продължи по-късно обсъждането на темата с Махмуд Абас, лидера на Палестина. Бан сподели пред Абас и Абдула II притеснението си от продължаващото насилие в израело-палестинския конфликт, и че е нужно незабавно спадане на напрежението.

По-късно, на двустранна среща, главният секретар на ООН похвали турския министър-председател Ахмет Давутоглу за предстоящото домакинство на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси, както и за рамковото споразумение с ЕС относно бежанците.

Източници: UN, UN News Centre

Изготвил: Стоян Ангелов