[:bg]Послание на Бан Ки-Мун по случай Деня на доброволеца[:]

0
939

[:bg]

featured-image-sgmessage
UN Photo/Rick Bajomas

Доброволците работят неуморно, за да създадат по-добро бъдеще за всички. Те допринасят за националното благосъстояние и са олицетворение на глобалната солидарност по време на криза. Ние наблюдаваме това във всички краища на света, най-вече през последната година, когато доброволци осигуриха подслон и помощ на милиони бежанци, принудени да напуснат домовете, поради въоръжени конфликти и преследване.

Доброволците помагат за премахване на бедността и намаляване на негативните последици от природните бедствия. При наводненията в Хаити видяхме усилията на хиляди, които помагаха да се възстановят и изградят опустошени общности. В Шри Ланка, доброволците имат ключова роля за постигане за изкореняване на маларията. В Мали и Колумбия, доброволците на ООН са сред тези, които работят за постигане на мир.

Доброволчеството дава възможност на маргинализирани групи в обществото да се включат в процеса на вземане на решения. Доброволците могат да използват гласа си, за да инициират разговори, поставят под въпрос социалните норми и насърчават ценностите, които ние всички ценим. Доброволците са от решаващо значение за постигане на Целите на устойчивото развитие.

Изказвам най-дълбоката си благодарност на повече от 6 700 доброволци на ООН, 12 000 онлайн доброволци на ООН и един милиард доброволци от цял свят. Вие всички сте инструмент за бъдещето на хората и планетата. Вашата всеотдайност може да служи като вдъхновение за всички нас.

На днешния Международен ден на доброволеца, нека признаем огромната стойност на доброволците в света. Тъй като те подават ръка на другите, нека ние подадем ръка на доброволците и аплодираме тяхното глобално гражданство и техния ангажимент за изграждането на бъдещето на мир, благоденствие и достойнство за всички.

Бан Ки-Мун

Генерален секретар на ООН

[:]