Посланикът на Япония в България с публична лекция пред студенти

0
2131
Снимка: Димитър Черкезов

 

Снимка: Димитър Черкезов
Снимка: Димитър Черкезов

На 12-ти април 2016 г. се проведе публична лекция с посланика на Япония в България Н.Пр. Такаши Коидзуми. Тя беше организирана от Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) в една от залите на Университета за национално и световно стопанство.

Лекцията обхвана въпроси, свързани с икономическото състояние и развитие на Япония, както и с двустранните отношения между България и Япония и на нея присъстваха доц. д-р Игор Дамянов, декан на факултет „Международна икономика и политика“ и доц. д-р Пламен Ралчев, зам.-ръководител на катедра „Международни отношения“.

Японският посланик изказа своите благодарности за възможността да говори пред академичната общност на един от най-добрите икономически университети в България и за усилията от страна на САИМО, за да бъде осъществено събитието. Той очерта темата на лекцията си: Състояние на японската икономика и двустранни икономически отношения с България, обхващаща интересни въпроси и намерения на Япония в бъдещ план.

Н.Пр. г-н Такаши Коидзуми представи икономическите показатели на Япония, която се нарежда на трето място в света по БВП след САЩ и Китай. Той направи преглед на развитието на японската икономика от времето на т.нар. „японско чудо“, през периода на „икономическия балон“ и рецесията след него, до разрастващата се азиатска връзка и новата икономическа програма, известна като „Абеномикс“. Тази програма, наричана още „стратегия на трите стрели“, се базира на три основни стълба: смела монетарна политика, гъвкава фискална политика и стратегия за растеж с цел стимулиране на частните инвестиции, посочи посланикът. По думите му това включва мерки за задържане на инфлацията до 2%, коригиране на скъпата йена в посока надолу, облекчения за бизнеса и повече публични инвестиции. Още със стартирането на „Абеномикс“ икономиката и финансовите пазари реагираха положително, акциите  започнаха да се покачват, преустановен бе спадът в износа, а възстановеното потребление е признак за съживяване на икономиката, каза още Н.Пр. Такаши Коидзуми. Той изрази надеждите си за принципно съгласие и подписване на споразумение между Япония и Европейския съюз, за което преговорите са започнали от 2015 г. и продължават до днес.

Посланикът коментира и двустранните отношения между България и Япония, които взаимно откриват свои дипломатически представителства през 1939 г. С конкретни примери той се спря на японските инвестиции у нас, перспективите за сътрудничество в областта на малките и средните предприятия, обучението на наши специалисти и работата на японски експерти в страната ни.

„Когато става дума за японците и японските фирми, трябва да обърнем внимание на това, че те са склонни да градят доверието стъпка по стъпка, дори това да отнема много време. Най-важното нещо за развитието на бизнеса е наличието на стабилна и вдъхваща доверие бизнес среда“ подчерта посланикът и даде като съвети за бизнес и изграждане на отношения на взаимно доверие.

С обръщение към студентите посланикът каза, че е възможно в аудитория да присъстват хора, които в бъдеще ще създават и развиват бизнес отношения с Япония и напомни, че за младежите, обучаващи се в България е изключително важно да изучават и насърчават икономическите отношения между България и останалия свят в бъдеще.

Публичната лекция закри председателят на Студентска асоциация за изследване на международните отношения, Боян Ставрев, който награди Н.Пр. г-н Такаши Коидзуми със сертификат в знак на благодарност за изнесената публична лекция.

 

Източник: УНСС

Изготвил: Радостина Ненкова