Почина Мустафа Толба – бившият изпълнителен директор на Програмата за околна среда на ООН

0
988
Снимка: ozone.unep
Снимка: ozone.unep
Снимка: ozone.unep

Мустафа Толба напусна този свят на 93-годишна възраст. Ето какво каза в своето изявление Ахим Щайнер, заместник-генерален секретар в ООН и изпълнителен директор на Програмата за околна среда на ООН:

„От името на Програмата на ООН за околна среда искам да изкажа моите съболезнования на семейството на д-р Мустафа Толба и на световната мрежа от негови приятели.

Господин Толба почина на 28 март в клиника в Женева. Ние загубихме един мечтан лидер и приятел, чийто живот и наследство са изключителни. Завършен учен още в ранните си професионални години, г-н Толба доведе Египетската делегация до историческата Стокхолмска конференция през 1972 г., организирана от ООН. Целта беше да оформи нова глобална екологична програма.

Неговото дълбоко разбиране и ангажираност към необходимостта от „развитие без разрушение“, сериозно въздейства върху резултатите от конференцията, включително решението в Стокхолм да се създаде нова организация на ООН за околната среда – Програмата на ООН за околна среда (UNEP).

Д-р Толба е пионер и създател. След решението да се създаде щаб на Програмата в Найроби, Кения, той се присъедини към Морис Стронг, първият изпълнителен директор на Програмата за околна среда на ООН като заместник-изпълнителен директор през 1973 г. Две години по-късно държавите-членки избраха Мустафа Толба за изпълнителен директор – длъжност, която той заема в продължение на 17 години.

През този период той изигра ключова роля в развитието на глобалния дневен ред на околната среда и архитектурата, която остава основа за управлението на природата и дипломацията днес.

Сред многото акценти в кариерата му се открояват Виенската конвенция и Монреалския протокол като примери за далновидно и новаторско ръководство. Широко признати като най-успешните многостранни споразумения за околната среда към днешна дата, те комбинират науката, технологиите, финансите и партньорствата, за да дадат възможност на общносттта на нациите постепенно да премахне озоноразрушаващите вещества.

Мустафа Толба разбираше както учените, така и гражданите. Той накара и двете групи да проумеят, че в света има нужда от нова форма на глобална дипломация относно околната среда. Стратегията му беше вкореняване в науката, но и предвиждане на различните реалности и оценяване на отговорностите на развитите и развиващите се страни.

Историята и еволюцията на Програмата на ООН за околна среда, дори отвъд мандата му, споделя линията на разбиране между околната среда и развитието. Те са неразривно свързани с човешкото състояние и ще определят перспективите за развитие на бъдещите поколения.

Енергията, аналитичността, яснотата на мисълта, лидерството, информираността относно глобалния дискурс върху устойчивото развитие в продължение на десетилетия бяха видяни от всички, когато д-р Толба се върна в централата на Програмата на ООН за околната среда в Найроби през февруари 2012 г. Поводът бе 40-годишнина на организацията.

Ние се сбогуваме с един от нашите бащи-основатели с един велик лидер в областта на околната среда и устойчивото развитие на общностите. Сбогуваме се с благодарност и уважение и се присъединяваме към траура на семейството и приятелите му, но също така честваме един живот в служба на хората и на планетата.“

Източник: UNEP

Превод: Нанси Борисова