[:bg]Преговорите за Кипър – надежда и очакване за мир [:]

0
1012

[:bg]

Снимка: xlibber/Flickr

Конференция, инициирана от ООН, с която се цели постигане на мирно споразумение между турската и гръцката част на Кипър се проведе на 12 януари в Женева. В нея взеха участие президентът на Севернокипърската турска република — Мустафа Акънджъ и президентът на Република Кипър — Никос Анастасиадис, като срещата беше председателствана от Генералния секретар на ООН — Антонио Гутереш.

Макар преговорите в четвъртък да завършиха без успех, Гутереш изрази надежда за пробив, който заслужава не само кипърският народ, но и целият свят. Новоназначеният Генерален секретар добави още, че тъй като сме изправени пред толкова много бедствия в днешно време, имаме нужда от символ на надеждата, какъвто силно вярвам, че Кипър може да бъде в началото на 2017.

Освен лидерите на двете кипърски републики, за първи път в конференцията взеха участие и така наречените гаранти — Гърция, Турция и Великобритания. Те бяха представени от своите министри на външните работи.

Снимка: Marco Fieber/Flickr

Гърция настоява турските власти да преустановят своята намеса на острова, а също и 30 000 турски военни да напуснат кипърската територия съгласно предварително фиксиран график. До този момент Турция отказва да се съгласи с така поставените й условия, но подкрепи идеята за сделка относно сигурността, която до голяма степен зависи от това доколко удовлетворени са двете страни в конфликта от предложеното им мирно споразумение.

Турция от своя страна иска всички турски граждани, намиращи се на територията на Кипър да получат пълният каталог права, произтичащи от членството в ЕС.

Великобритания пък предлага размерът на военните бази, чисто териториално, да бъде намален наполовина. Отделно от това, министърът на външните работи — Борис Джонсън заяви, че зависи от двете спорещи страни дали Обединеното кралство ще продължи да бъде гарант занапред. Потенциални алтернативни гаранти са ЕС, ООН, ОССЕ и НАТО.

Настрана от претенциите си спрямо кипърската територия, всички страни-участници, бяха единодушни, че е време преговорите да бъдат доведени до своя успешен край. Според ООН, в лицето на Антонио Гутереш това е историческа възможност, която не бива да бъде пропускана.

Федерика Могерини; Снимка: EEAS

В този контекст, Върховният представител на Европейски съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност — Федерика Могерини се срещна със Специалния съветник на генералния секретар на ООН — Еспен Барт Ейде, а също и с лидерите на двете части на остров Кипър и представителите на трите държави-гаранти.

Могерини обяви, че ЕС приветства възможността за мирно споразумение, което да сложи край на кипърския конфликт и че очаква с нетърпение да поздрави обединен Кипър.

Въпреки окуражителните знаци, Гутереш все пак подчерта, че не се търси бързо решение, а стабилно и устойчиво такова. Поради тази причина конференцията ще продължи колкото е необходимо, добави още той.

С оглед на постигнатия дотук напредък беше взето решение конференцията да продължи, като на 18 януари ще бъде сформирана работна група, която да предложи за разглеждане конкретни проблеми, а също и подходящи инструменти за разрешаването им. Същевременно преговорите между двете страни в конфликта по вече отворени глави ще продължат в Кипър, след което ще бъдат обсъдени резултатите от усилията на работната група.

Източници

Върху материала работи: Александра Александрова[:]